Пита с мая

Пита с мая
Порции: 7-8
Трудност: Средно
Време за подготовка: 1 час и 30 минути
Време за готвене: 1 час и 30 минути
Общо време: 2 часа и 60 минути

Необходими продукти:

2 кг. брашно 200 мл. газирана вода 200 мл. прясно мляко 3 с.л. кисело мляко 3 бр. яйца 1 с.л. оцет 3 с.л. олио 125 гр. масло 1 с.л. сол 2 с.л. захар 1 кубче мая (1пак.суха мая)

Как да си приготвим Пита с мая

В голям съд се пресява 1.5 кг. брашно. Прави се кладенче и в него се изсипва разтворената мая в топлото мляко (не горещо)с 1 с.л. захар и щипка сол, газираната вода, 2 яйца и белтъка на третото яйце, добавяме останалата захар и сол, киселото мляко и олиото.
Започва да се бърка и се замесва тесто.
Меси се 5-10 мин., ако лепне се добавя още брашно.
Тестото се бие 100 пъти, върху масата и се меси.
Оставя се да втаса 30 мин. на топло.
Разделя се на 4 части.
От всяка част се прави кора, намазва се с масло и се слагат една върху друга.
Разрязват се на 16 триъгълници. Всяко се навива, като се започне от дебелата страна.
Подреждат се в дълбока тава намазана с олио едно до друго с връхчето нагоре (може и 2 тави).
Оставят се да втасат на топло 1 ч. - 1ч. и 30 мин.. Намазва се с жълтъка и слага да се пече на умерена фурна.
Когато се зачерви, се проба с дълга клечка, ако на клечката има тесто трябва да се пече още.
За да не загори отгоре, покрийте с хартия за печене или фолио или вестник.
Публикувана от: на 17 Февруари 2008 г., 0:44 ч., прочетена 75698 пъти
Моля регистрирайте се или влезте в профила си за да добавите нов коментар.
Diana21
на 19:04, 31 Дек 2011 г. от
много хубава става страхотна е и дори вече си хапваме от нея

Беше ли ви полезен този коментар? [ ДА ] 14 потребителя сметнаха този коментар за полезен

Пет подобни рецепти на Пита с мая

Самоковска питка

Самоковска питка

Към пресятото брашно се прибавят, разбитите заедно с киселото…
Питка

Питка

Брашното се пресява и смесва със солта и бакпулвера. В средата се…
Пита със сирене

Пита със сирене

Замесваме тесто от изброените продукти, като предварително …
Вкусните питки на Митко

Вкусните питки на Митко

Маяата се разтваря в топла вода. Добавят се мед, сол, разтопено…
Бабената питка на Митко

Бабената питка на Митко

Маята се разтваря във вода (топла). Прибавят се солта, захарта,…
mari_samanta
Запазена на 2014-01-17 09:05:49
tomy
Запазена на 2013-12-22 09:46:32
make631963
Запазена на 2013-03-26 09:08:50
boris_slava
Запазена на 2012-12-23 22:14:37
denito_1375
Запазена на 2012-11-23 13:33:49

След като изберете снимка натиснете бутона "Изпрати"

Изберете снимка

  • Само jpg / jpeg / gif / png формати на снимката се приемат
  • Не трябва да надвишава 4 MB
  • Не трябва да е по-малка от 500 пиксела x 300 пиксела (500х300)

Добавете линк към снимка:



  • Само jpg / jpeg / gif / png формати на снимката се приемат
  • Не трябва да е по-малка от 500 пиксела x 500 пиксела (500х500)







Какво е "Одобрена от кухнята"?

Това са рецепти, които са преминали през редакцията на Vkusnotiiki.net. Това гарантира надежността на всяка рецепта.

Кутия (0)
Искате да държите всичките си рецепти на едно място?

Регистрирайте се сега за да запазите любимите ви рецепти в една кутия.
Имейл
Парола забравена?
регистрация
запомни ме