Сос бешамел (основен млечен сос)

Сос бешамел (основен млечен сос)
(46)
ОТ:
на 30 Декември 2007 г., 1:19 ч.
Порции: 4
Време за подготовка: 30 минути

Необходими продукти:

40 гр. брашно 400 гр. прясно мляко 40 гр. масло щипка захар сол

Как да си приготвим Сос бешамел (основен млечен сос)

В кипящото масло се слага брашното и малко се позапържва. Залива се млякото, като непрестанно се бърка с дълъг тел. Опитва се на сол. Поднася се към задушени зеленчуци, сварени яйца и др.

Ако сосът се приготви с повече брашно, ще се получи гъст сос бешамел, който служи за основа на всички вегетариански кюфтета. Благодарение на този сос всички зеленчуци, употребени в тези кюфтета, се съединяват.

При пържене бешамелът ги предпазва от разпръсване, а също и от поглъщане на много мазнина. Ако към сос бешамел се сложат поотделно жълтъците и после белтъците на пяна, получава се тесто за суфлета, а също и заливка за мусака. От всичко това се вижда, че този сос, рядък или гъст, има голямо приложение в кухнята.

Млякото, което се налива в брашното, трябва да бъде студено. От бъркане с дълъг тел сосът става гладък и лъскав. За да се получи бял цвят, сосът се работи в меден басан или тиган.

В никакъв случай да не се приготвя в алуминиев съд - сосът потъмнява, става като замърсен и получава неприятен цвят и вид, а за да получи гланц, трябва да се работи на силен огън, като непрекъснато се бърка с дълъг тел. По желание към този сос се прибавя захар.
Публикувана от: на 30 Декември 2007 г., 1:19 ч., прочетена 89479 пъти
Моля регистрирайте се или влезте в профила си за да добавите нов коментар.

Пет подобни рецепти на Сос бешамел (основен млечен сос)

Сос за дюнер

Сос за дюнер

Всички съставки се смесват последователно, както са изброени.…
Сос с кисело мляко и майонеза

Сос с кисело мляко и майонеза

В подходящ съд се слагат всички продукти, без майонезата, и се…
Млечен пастет със сушени домати

Млечен пастет със сушени домати

В блендер смесете сиренето, изварата, киселото мляко, зехтина и…
Сос Холандес

Сос Холандес

В съд на водна баня, започват да се разбиват жълтъците,…
Много лют сос

Много лют сос

Зеленчуците се почистват и нарязват, пържат се в зехтина до…
mimetooo87
Запазена на 2013-11-09 02:05:15
RumiS
Запазена на 2013-06-17 13:57:00
marianа nikolova
Запазена на 2013-04-28 17:29:56
pppppppppp
Запазена на 2013-03-25 20:56:47
eli_ilieva
Запазена на 2013-03-01 21:56:15

След като изберете снимка натиснете бутона "Изпрати"

Изберете снимка

  • Само jpg / jpeg / gif / png формати на снимката се приемат
  • Не трябва да надвишава 4 MB
  • Не трябва да е по-малка от 500 пиксела x 300 пиксела (500х300)

Добавете линк към снимка:



  • Само jpg / jpeg / gif / png формати на снимката се приемат
  • Не трябва да е по-малка от 500 пиксела x 500 пиксела (500х500)







Какво е "Одобрена от кухнята"?

Това са рецепти, които са преминали през редакцията на Vkusnotiiki.net. Това гарантира надежността на всяка рецепта.

Кутия (0)
Искате да държите всичките си рецепти на едно място?

Регистрирайте се сега за да запазите любимите ви рецепти в една кутия.
Имейл
Парола забравена?
регистрация
запомни ме