ЗА рецептата

Разликата от обичайно тиражираната рецепта на този сладкиш е, че използвам продукти, които са по-здравословни. Заместването на обикновената рафинирана захар с плодова и на олиото със зехтин определено прави сладкиша по-лек. Използвам и канела вместо какао, заради аромата.

Нужни продукти за пазаруване

за тестото:
2 големи ( 300 мл.) ч.ч. грис
600 гр кисело мляко (кофичка и половина)
200 гр плодова захар (фруктоза)
1 ч.ч. едро смлени орехи
2 равни ч.л. сода бикарбонат
2-3 ванилии
кората от 1 лимон, настъргана на ситно ренде
2 равни ч.л. канела
за сиропа:
200 гр плодова захар (фруктоза)
сока от 1 лимон
2 и 1/2 ч.ч. вода
за намазване на тавата:
2 с.л. зехтин (за предпочитане е екстра върджин, но може и помас)
2 с.л. брашно
Нужно Време
подготовка 20 минути
готвене 40 минути
общо 60 минути

Стъпки

Приготвяне на тестото:
В голяма купа изсипваме киселото мляко, после содата и разбъркваме. Добавяме последователно грисът, плодовата захар, орехите, ванилията, настърганата лимонова кора и канелата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в предварително намазаната със зехтин и и поръсена с брашно тава.

Печем в предварително загрята до 190 градуса фурна, до готовност. Готовността проверяваме, като дупчим печивото с клечка за зъби. Ако сместа е добре изпечена, по клечката не трябва да полепне от тестото.

Приготвяме сиропа, като смесваме водата и плодовата захар и варим около половин час на умерен огън. В охладения сироп добавяме лимоновия сок.
Охладеното печиво нарязваме на ромбове или друга предпочитана форма и заливаме с охладения сироп.
Сиропирания сладкиш оставяме да престои, поне един час на хладно.

Mнения на кулинари

добви коментар

Лора Соколова коментира

02.08.2010 г. 14:11 Полезен 1

Станно, защо след като в българския речник думата "грис" е от мъжки род,напоследък доста хора казват "гриста", т. е., членуват думата с окончание за женски род ! ? Според мен, това е не само дразнещо, но и доста неграмотно !

Станно, защо след като в българския речник думата "грис" е от мъжки род,напоследък доста хора казват…