Нужни продукти за пазаруване

2 кг сини сливи
1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. вода
Нужно Време
подготовка 20 минути
готвене 30 минути
общо 50 минути

Стъпки

Почистваме сливите от костилките, като ги сцепваме по дължина, но без да разделяме напълно двете половинки. Така почистените сливи нареждаме в тавичка с месото нагоре. Поръсваме със захарта и сипваме в тавичката водата. Поставяме в предварително загрята фурна и печем около 40 минути на 200 градуса.

Готовите сливи можем да използваме за гарниране на сладкиши, сладолед, или като самостоятелен десерт.

Можем да ги съхраним и за по-дълго време, като напълним малки бурканчета, завием капачетата и стерилизираме около 20 минути във вряща вода. За да сме сигурни, че бурканчетата са стерилизирани добре, е хубаво да ги оставим да изстинат във водата, в която сме ги стерилизирали.

Mнения на кулинари

добви коментар