Нужни продукти за пазаруване

2 кг. брашно
200 мл. газирана вода
200 мл. прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
3 бр. яйца
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
125 гр. масло
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1 кубче мая (1пак.суха мая)
Нужно Време
подготовка 90 минути
готвене 90 минути
общо 180 минути

Стъпки

В голям съд се пресява 1.5 кг. брашно. Прави се кладенче и в него се изсипва разтворената мая в топлото мляко (не горещо)с 1 с.л. захар и щипка сол, газираната вода, 2 яйца и белтъка на третото яйце, добавяме останалата захар и сол, киселото мляко и олиото.
Започва да се бърка и се замесва тесто.
Меси се 5-10 мин., ако лепне се добавя още брашно.
Тестото се бие 100 пъти, върху масата и се меси.
Оставя се да втаса 30 мин. на топло.
Разделя се на 4 части.
От всяка част се прави кора, намазва се с масло и се слагат една върху друга.
Разрязват се на 16 триъгълници. Всяко се навива, като се започне от дебелата страна.
Подреждат се в дълбока тава намазана с олио едно до друго с връхчето нагоре (може и 2 тави).
Оставят се да втасат на топло 1 ч. - 1ч. и 30 мин.. Намазва се с жълтъка и слага да се пече на умерена фурна.
Когато се зачерви, се проба с дълга клечка, ако на клечката има тесто трябва да се пече още.
За да не загори отгоре, покрийте с хартия за печене или фолио или вестник.

Mнения на кулинари

добави коментар

Svil коментира

22.12.2015 г. 14:01 Полезен 3

Колко голяма тава е необходима за това количество тесто?

Diana21 коментира

31.12.2011 г. 19:04 Полезен 21

много хубава става страхотна е и дори вече си хапваме от нея