Нужни продукти за пазаруване

3 кг добре узрели сини сливи
1 кг захар
3-4 листа от индрише
1 ч.л. лимонтозу
Нужно Време
подготовка 30 минути
готвене 2940 минути
общо 2970 минути

Стъпки

Измиват се и се отстранява костилката им като се нарязват на четвъртинки.
Поставят се в тава или по-широка тенджера, посипват се със захарта и така престояват една нощ.
На другия ден се слагат на котлона и се варят 10 минути след завирането, като по време на варенето с помощта на решетъчна лъжица се отделя образувалата се пяна.
След това се отстраняват от котлона и се оставят пак да престоят една нощ.
На другия ден се слагат отново на котлона, слагат се листенцата от индрише и сладкото се сварява до готовност или капка от течността, капната върху чинийка да запазва формата си и да не се разлива.
Три-четири минути преди да се свали сладкото от котлона се добавя 1 ч.л. лимонтозу.
Готовото сладко се насипва в сухи бурканчета, които се затварят и се стерилизират 10 минути.

Mнения на кулинари

добави коментар