karil
ЗА рецептата

Аз правя тези бухтички с кефир, който си приготвям у дома с кефирна гъба (информация за кефирната гъба има в интернет, а също и рецепти за приготвянето на кефир). Кефирът е коагулирало с помощта на кефирната гъба прясно мляко 3% или 3.5%, без никаква добавка на вода или консерванти. Така приготвени, бухтичките стават изключително нежни и пухкави. Не съм опитвала да ги правя с кисело мляко, но ако решите да го направите, би трябвало да ползвате кисело мляко 2%, другото ще е твърде гъсто. В Русия им казват "оладьи". Има десетки и стотици видове рецепти за оладьи. Този, бих казала, е най-класическият вариант. Има и много по-екзотични рецепти, с които с радост бих ви "запознала" по-нататък.

Нужни продукти
0.5 л. (домашен, тъй като в България не се продава по магазините)
3 ч.ч. брашно
4 яйца
2 с.л. захар
0.5 ч.л. сол
0.5 ч.л. сода
2.с.л. олио за тестото + малко олио за печенето
Нужно Време
подготовка 40 минути
готвене 40 минути
общо 80 минути
Стъпки

За да станат наистина въздушни бухтичките, трябва да се следват точно указанията и продуктите да се добавят точно в посочената последователност.

В тенджерка разбиваме с миксер яйцата и наливаме кефира, като продължаваме да разбиваме с миксера на ниска скорост.

Добавяме захарта и солта - количеството захар и сол могат да се променят, в зависимост от това дали обичате по-сладко или по-солено.

Моите се получиха леко сладки, а солта само подсилва вкуса им

Получената смес се поставя на слаб огън, за да стане много топла, но не гореща и не бива да завира в никакъв случай.

Докато се загрява, се разбърква с телена бъркалка, за да не се пресекат яйцата.

В топлата смес се добавя на части пресятото брашно и се разбива с телена бъркалка.

Сместа трябва да се получи малко по-рядка от кексово тесто. Накрая добавяме содата, при което сместа се надига и "оживява".

Последно сипваме олиото и разбиваме с бъркалката до еднородност. Сместа е готова за печене.

Печем бухтичките в тиган с незалепващо покритие, като в добре загретия тиган, капваме преди всяко сипване на тесто 2-3 капки олио.

Целта е да намажем тигана с олио, но не да ги пържим в маслена баня. Така стават по-диетични, нямат излишна мазнина и не се налага да ги поставяме на домакинска хартия, за да отцедим излишното олио.

Сипваме тестото с малък черпак, то се надига при печенето, става цялото на мехурчета.

След като се опекат от едната страна, обръщаме, за да се опекат и от другата.

Сервирайте ги топли на закуска с мляко, салата, сметана, сладко или конфитюр - с каквото обичате най-много.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти