Нужни продукти
1 кг. брашно
1 кубче мая
250 гр. масло
250 гр. прясно мляко
6 яйца
2 ванилии
щипка сол
300 гр. захар
50 гр. бадеми (орехи)
50 гр. стафиди
мармалад
1 яйце за намазване
Нужно Време
подготовка 360 минути
готвене 45 минути
общо 405 минути
Стъпки

Замесената с малко брашно, мляко, щипка сол, и 1 ч.л. захар мая се оставя да шупне.

В голяма купа или върху масата се прави кладенче в пресятото брашно. В него се изсипва затопленото, (не горещо) мляко с разбитите със захарта яйца, ванилията, шупналата мая и 50 гр. масло.

Замесва се тесто, ако лепне сложете още брашно, докато месим си мажем ръцете с останалото масло. Трябва да бием тестото на плота 100 пъти и месим едновременно. Поставя се в купа, завива се и се оставя на топло да втаса.

Като удвои обема си, се изважда и се разделя на 2 или 3 части в зависимост какви съдове имате за печене, но е важно да знаете, че тестото трябва да е на половината на височината на съда за печене.

Всяка част се замесва отново, разделя се на 3, правят се фитили, за да направим плитка, слага се и от накиснатите предварително в ром или топла вода стафиди.

Може да разтеглите от едната част кора само с ръце, да сложите в единия край по дължина мармалад, а останалата част да намажете с малко масло и да завиете на руло.

Намазва се с разбито яйце с 1 с.л. мляко или вода. Оставя се да втаса отново, намазва се отново с яйце, залепват се сварените и обелени бадеми, поръсва се със захар и се слага да се пече, на умерена фурна.

Когато добие залтист цвят, пробваме със шиш в средата, ако не се изпекъл, допичаме. Ако много е покафенял, сложете фолио отгоре.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти