Виолета Матева
ЗА рецептата

За всеки празник.

Нужни продукти
250 мл. прясно мляко
125 мл. олио
2 яйца
20 гр. мая
750 гр. брашно
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
сусам
ленено семе
100 гр. масло
Нужно Време
подготовка 90 минути
готвене 35 минути
общо 125 минути
Стъпки

Активираме маята и замесваме меко тесто. Оставяме на топло за 40 минути да втаса.
Готовото тесто делим на 2 равни части.
Първата се разделя на 4 равни топчета. Всяко се разточва на кора, намазва се с разтопено масло и се нареждат една върху друга. Нарязваме на 8 сектора, като минем през центъра и не се прерязва до края.
От центъра се взема по едно връхче и се обръща навън това е големия венец.
По същия начин се оформя и малкия с тази разлика, че се разделя на 5 топчета.
Едното се поставя в средата на питката.
Оформена се оставя за още 30 минути, намазваме с разбит жълтък с малко олио, поръсваме в средата ленено семе, а останалата част със сусам.
Печем 30-35 минути до златисто!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти