Това е предястието ми, което представих на финала на MasterChef и с кеф споделям с вас рецептата от която ще научите и много полезни техники и трикове, като как да приготвите омар, миди Сен-Жак, сате сос и също така как да готвите на пара..

Нужни продукти
1 бр. Омар
6 бр. Миди Сен-Жак (+черупките)
1 пакет оризови нудълс (нудъли)
150 гр. боб от консерва
1 бр. фенел
романеско (карфиол)
бели и дървесни гъби
гъби челядинки
фастъчена паста
сос от стриди
терияки сос
соев сос
оризово олио
бобови кълнове
микро растения
чесън
лук
подготовка 30 минути
готвене 20 минути
общо 50 минути
Стъпки
1

Нудълите се накисват във вряла вода, за да омекнат. В тенджера пълна с вода се слага едро нарязан фенел, изстискваме половин портокал, и половин лимон и добавяме още половин глава чесън, половин глава лук и едно голямо количество сол.

2

След като водата в тенджерата заври е време да поставим и омара да се попари за няколко минути.

Мидите Сен-Жак
3

Върху тенджерата с омара се поставя съд за готвене на пара и се нареждат черупките от мидите с малко оризово олио, в тях се поставят мидите, няколко розички романеско също се слагат в съда за кратко.

4

Преди да сервираме мидите още в съда за готвене на пара ги намазваме леко с мед и сос от стриди, а отгоре им поставяме по малко от вече омекналите нудъли, а върху тях слагаме хубаво от бобения сос.

Гарнитури за предястието
5

Гъбите челядинки се запържват за кратко в оризовото олио, добавя се и малко сос от стриди, терияки сос и чили. Не забравяме да добавим и малко няколко капки оцет за вкус и малко мед за да има леко карамелизиране

6

Белите дървесни гъби, накиснати за кратко във вряла вода, за да омекнат, а след това овкусяваме в предварително смесени в съд(купичка) оцет, портокалов сок, мед, сол и сос от стриди и малко стрити бобови зърна). За една порция препоръчвам около 2 гъби, като ги накисвате с пънчето нагоре.

Сате сос
7

В касерола слагаме оризово олио (то има неутрален вкус), добавяме лук и чесън, които предварително сме си нарязали и запържваме с малко фъстъчена паста, като добавяме и малко соев сос, който да разводни сместа. Този сос ползваме за овкусяване на омара.
А след като сме го приготвили и е още топъл добавяме малко намачкани бобени зърна.

Сервиране
8

Довършваме нашия омар, като му изпъваме хубаво опашката и след това завъртаме за да изкараме месото.

9

За да направим канапето на нашето предястие в съд (по-дълбок) избиваме един белтък; Белтъка смесваме в 150гр. сол в една тавичка заедно с малко брашно, така че да получим една по-твърда смес, която слагаме във фурната.

10

Сервираме готовите миди, намазвани със соса от стриди и малко мед, гарнирани с нудли, сате соса и бобови кълнове, както е описано по-горе в рецептата; Самите черупки сме поставили върху предварително подготвеното канапе от белтъци, сол и брашно! А около тях омара, украсяваме с гъбите и микро растения;

11

Ето го! Готовото предястие за двама, което посоляваме малка накрая и изцеждаме няколко резенчета лимон ....

Бон Апети!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти