Това е предястието ми, което представих на финала на MasterChef и с кеф споделям с вас рецептата от която ще научите и много полезни техники и трикове, като как да приготвите омар, миди Сен-Жак, сате сос и също така как да готвите на пара..
Нудълите се накисват във вряла вода, за да омекнат. В тенджера пълна с вода се слага едро нарязан фенел, изстискваме половин портокал, и половин лимон и добавяме още половин глава чесън, половин глава лук и едно голямо количество сол.
След като водата в тенджерата заври е време да поставим и омара да се попари за няколко минути.
Върху тенджерата с омара се поставя съд за готвене на пара и се нареждат черупките от мидите с малко оризово олио, в тях се поставят мидите, няколко розички романеско също се слагат в съда за кратко.
Преди да сервираме мидите още в съда за готвене на пара ги намазваме леко с мед и сос от стриди, а отгоре им поставяме по малко от вече омекналите нудъли, а върху тях слагаме хубаво от бобения сос.
Гъбите челядинки се запържват за кратко в оризовото олио, добавя се и малко сос от стриди, терияки сос и чили. Не забравяме да добавим и малко няколко капки оцет за вкус и малко мед за да има леко карамелизиране
Белите дървесни гъби, накиснати за кратко във вряла вода, за да омекнат, а след това овкусяваме в предварително смесени в съд(купичка) оцет, портокалов сок, мед, сол и сос от стриди и малко стрити бобови зърна). За една порция препоръчвам около 2 гъби, като ги накисвате с пънчето нагоре.
В касерола слагаме оризово олио (то има неутрален вкус), добавяме лук и чесън, които предварително сме си нарязали и запържваме с малко фъстъчена паста, като добавяме и малко соев сос, който да разводни сместа. Този сос ползваме за овкусяване на омара.
А след като сме го приготвили и е още топъл добавяме малко намачкани бобени зърна.
Довършваме нашия омар, като му изпъваме хубаво опашката и след това завъртаме за да изкараме месото.
За да направим канапето на нашето предястие в съд (по-дълбок) избиваме един белтък; Белтъка смесваме в 150гр. сол в една тавичка заедно с малко брашно, така че да получим една по-твърда смес, която слагаме във фурната.
Сервираме готовите миди, намазвани със соса от стриди и малко мед, гарнирани с нудли, сате соса и бобови кълнове, както е описано по-горе в рецептата; Самите черупки сме поставили върху предварително подготвеното канапе от белтъци, сол и брашно! А около тях омара, украсяваме с гъбите и микро растения;
Ето го! Готовото предястие за двама, което посоляваме малка накрая и изцеждаме няколко резенчета лимон ....
Бон Апети!