Това е предястието ми, което представих на финала на MasterChef и с кеф споделям с вас рецептата от която ще научите и много полезни техники и трикове, като как да приготвите омар, миди Сен-Жак, сате сос и също така как да готвите на пара..
![Стъпка 1](/files/thumbs/4/5/b/45b71617a1de027511a852e47d60afe1028a3aa3/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_1__250_150.jpg)
Нудълите се накисват във вряла вода, за да омекнат. В тенджера пълна с вода се слага едро нарязан фенел, изстискваме половин портокал, и половин лимон и добавяме още половин глава чесън, половин глава лук и едно голямо количество сол.
![Стъпка 2](/files/thumbs/2/5/1/2519fc480223a32afaa52c04f8a1d83e8a3e31dc/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_5__250_150.jpg)
След като водата в тенджерата заври е време да поставим и омара да се попари за няколко минути.
![Стъпка 3](/files/thumbs/1/7/a/17a5c17e1bd2c54fefd65707de1936ba1a9de82b/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_8__250_150.jpg)
Върху тенджерата с омара се поставя съд за готвене на пара и се нареждат черупките от мидите с малко оризово олио, в тях се поставят мидите, няколко розички романеско също се слагат в съда за кратко.
![Стъпка 4](/files/thumbs/2/f/2/2f2056d23193268c3a4636a60ab03c72eb54200c/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_15__250_150.jpg)
Преди да сервираме мидите още в съда за готвене на пара ги намазваме леко с мед и сос от стриди, а отгоре им поставяме по малко от вече омекналите нудъли, а върху тях слагаме хубаво от бобения сос.
![Стъпка 5](/files/thumbs/c/0/0/c004489965f5e31940571e832bfb93e089668295/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_6__250_150.jpg)
Гъбите челядинки се запържват за кратко в оризовото олио, добавя се и малко сос от стриди, терияки сос и чили. Не забравяме да добавим и малко няколко капки оцет за вкус и малко мед за да има леко карамелизиране
![Стъпка 6](/files/thumbs/9/2/b/92b49feff92d8f32fb1861f0588386bbf035eb71/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_10__250_150.jpg)
Белите дървесни гъби, накиснати за кратко във вряла вода, за да омекнат, а след това овкусяваме в предварително смесени в съд(купичка) оцет, портокалов сок, мед, сол и сос от стриди и малко стрити бобови зърна). За една порция препоръчвам около 2 гъби, като ги накисвате с пънчето нагоре.
![Стъпка 7](/files/thumbs/4/d/d/4dd0af9a02d2e23c863c45fa8181df66d103bfa8/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_9__250_150.jpg)
В касерола слагаме оризово олио (то има неутрален вкус), добавяме лук и чесън, които предварително сме си нарязали и запържваме с малко фъстъчена паста, като добавяме и малко соев сос, който да разводни сместа. Този сос ползваме за овкусяване на омара.
А след като сме го приготвили и е още топъл добавяме малко намачкани бобени зърна.
![Стъпка 8](/files/thumbs/c/9/3/c933376711fd97b51ee0fc6362aad2fae0ab4469/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_12__250_150.jpg)
Довършваме нашия омар, като му изпъваме хубаво опашката и след това завъртаме за да изкараме месото.
![Стъпка 9](/files/thumbs/7/e/d/7edabf455f1d9b3b818ec53581974f84b55c6a33/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_7__250_150.jpg)
За да направим канапето на нашето предястие в съд (по-дълбок) избиваме един белтък; Белтъка смесваме в 150гр. сол в една тавичка заедно с малко брашно, така че да получим една по-твърда смес, която слагаме във фурната.
![Стъпка 10](/files/thumbs/5/9/0/590dd5227684f5bc9865834e3daca79839a71c28/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_18__250_150.jpg)
Сервираме готовите миди, намазвани със соса от стриди и малко мед, гарнирани с нудли, сате соса и бобови кълнове, както е описано по-горе в рецептата; Самите черупки сме поставили върху предварително подготвеното канапе от белтъци, сол и брашно! А около тях омара, украсяваме с гъбите и микро растения;
![Стъпка 11](/files/thumbs/e/b/0/eb0cee4c37b47379f8d529433159387c0bc476c6/gladiatori-v-kuhnyata_bojana_19__250_150.jpg)
Ето го! Готовото предястие за двама, което посоляваме малка накрая и изцеждаме няколко резенчета лимон ....
Бон Апети!