Патешки дроб, вместо гъши и круши, вместо дюли. Ще ви представя една от печелившите ми рецепти в шоуто MasterChef с по-достъпни и сезонни продукти.
Първо всяка от крушите белим, режем на две и изчистваме, след това нарязваме на филийки - нито много дебели, нито много тънки.. така че да ги усещаме в ястието после
Слагаме около половината масло в тиган на котлона и като загрее запържваме малко крушите
След като крушите се запекат от едната страна добавяме малко кафява захар и сладко вино Порто (Портвайн)
Оставаме крушите да се карамелизират, като преди това сме изстискали и сока от половин портокал за вкус.
П.П. Не забравяйте да обръщате крушите докато не се глазират добре.
В друг тиган до крушите ще запечем леко без мазнина предварително нарязаните на ситно бразилски орехи, като добавим и малко сол
За разлика от гъшия дроб, патешкия се приготвя като предварително се сложи масло в тигана; На самия дроб правим с нож леки разрези във формата на малки ромбчета преди и мятаме в тигана
На патешкия дроб не му трябва много време за приготвяме, и зависимост от вкуса на човека, може да се обърне само два три пъти пъти в тигана; Още преди да обърнете първия път обаче, не забравяйте да посолите със сол и пипер (бял или черен);
В друг тиган, предварително овкусеното с лют пипер сирене Галда, запичаме от двете страни съвсем за кратко, колкото да хване коричка;
П.П. Използвайте по-твърдо сирене(кашкавал), за да може да се запече добре, без да се разтича;
Патешкият дроб се поставя върху запеченото сирене, гарнира се с глазираните круши, като може леко да полеем отгоре от соса в тигана с крушите; Украсява се с кълнове и соева редукция.