Патешки дроб, вместо гъши и круши, вместо дюли. Ще ви представя една от печелившите ми рецепти в шоуто MasterChef с по-достъпни и сезонни продукти.
![Стъпка 1](/files/thumbs/a/2/6/a266a38dcd24647d136a05c2af0cbccb3dfd64f8/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_1__250_150.jpg)
Първо всяка от крушите белим, режем на две и изчистваме, след това нарязваме на филийки - нито много дебели, нито много тънки.. така че да ги усещаме в ястието после
![Стъпка 2](/files/thumbs/7/2/f/72f357e0aee6837fe2ffdaf1859c68007baf6d03/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_2__250_150.jpg)
Слагаме около половината масло в тиган на котлона и като загрее запържваме малко крушите
![Стъпка 3](/files/thumbs/e/d/c/edc1482ec28c4e77b04d7b8aad6010332da5da88/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_3__250_150.jpg)
След като крушите се запекат от едната страна добавяме малко кафява захар и сладко вино Порто (Портвайн)
![Стъпка 4](/files/thumbs/3/6/f/36f3958bdfc63be83bb9a44e4b5e41d9e798b03a/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_4__250_150.jpg)
Оставаме крушите да се карамелизират, като преди това сме изстискали и сока от половин портокал за вкус.
П.П. Не забравяйте да обръщате крушите докато не се глазират добре.
![Стъпка 5](/files/thumbs/1/8/2/182bdec42fcfd36563807774214057f5c959a345/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_2__250_150.jpg)
В друг тиган до крушите ще запечем леко без мазнина предварително нарязаните на ситно бразилски орехи, като добавим и малко сол
![Стъпка 6](/files/thumbs/b/7/1/b719a014e2af958a61277fc1ffbc78bc2bb62707/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_6__250_150.jpg)
За разлика от гъшия дроб, патешкия се приготвя като предварително се сложи масло в тигана; На самия дроб правим с нож леки разрези във формата на малки ромбчета преди и мятаме в тигана
![Стъпка 7](/files/thumbs/b/3/3/b333ef143b0ccd92de7eaf9ccb05b169dd97e74f/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_7__250_150.jpg)
На патешкия дроб не му трябва много време за приготвяме, и зависимост от вкуса на човека, може да се обърне само два три пъти пъти в тигана; Още преди да обърнете първия път обаче, не забравяйте да посолите със сол и пипер (бял или черен);
В друг тиган, предварително овкусеното с лют пипер сирене Галда, запичаме от двете страни съвсем за кратко, колкото да хване коричка;
П.П. Използвайте по-твърдо сирене(кашкавал), за да може да се запече добре, без да се разтича;
![Стъпка 8](/files/thumbs/4/c/9/4c942da054ba659327e942b43afb8eae9fd9248d/gladiatori_v_-kuhnqta_petar_8__250_150.jpg)
Патешкият дроб се поставя върху запеченото сирене, гарнира се с глазираните круши, като може леко да полеем отгоре от соса в тигана с крушите; Украсява се с кълнове и соева редукция.