Петър Киров
ЗА рецептата

Патешки дроб, вместо гъши и круши, вместо дюли. Ще ви представя една от печелившите ми рецепти в шоуто MasterChef с по-достъпни и сезонни продукти.

Нужни продукти
2 бр. круши
400 гр. патешки дроб
100 гр. масло
100 гр. лют пипер
50 гр. бразилски орех
1/2 портокал
сирене Гауда
сладко вино Порто
кафява захар
черен пипер
сол
Нужно Време
подготовка 20 минути
готвене 15 минути
общо 35 минути
Стъпки
Карамелизиране на круши с Портвайн
Стъпка 1 1

Първо всяка от крушите белим, режем на две и изчистваме, след това нарязваме на филийки - нито много дебели, нито много тънки.. така че да ги усещаме в ястието после

Стъпка 2 2

Слагаме около половината масло в тиган на котлона и като загрее запържваме малко крушите

Стъпка 3 3

След като крушите се запекат от едната страна добавяме малко кафява захар и сладко вино Порто (Портвайн)

Стъпка 4 4

Оставаме крушите да се карамелизират, като преди това сме изстискали и сока от половин портокал за вкус.

П.П. Не забравяйте да обръщате крушите докато не се глазират добре.

Запичане на бразилско орехче
Стъпка 5 5

В друг тиган до крушите ще запечем леко без мазнина предварително нарязаните на ситно бразилски орехи, като добавим и малко сол

Патешки дроб в тиган и Гауда с лют пипер
Стъпка 6 6

За разлика от гъшия дроб, патешкия се приготвя като предварително се сложи масло в тигана; На самия дроб правим с нож леки разрези във формата на малки ромбчета преди и мятаме в тигана

Стъпка 7 7

На патешкия дроб не му трябва много време за приготвяме, и зависимост от вкуса на човека, може да се обърне само два три пъти пъти в тигана; Още преди да обърнете първия път обаче, не забравяйте да посолите със сол и пипер (бял или черен);

В друг тиган, предварително овкусеното с лют пипер сирене Галда, запичаме от двете страни съвсем за кратко, колкото да хване коричка;

П.П. Използвайте по-твърдо сирене(кашкавал), за да може да се запече добре, без да се разтича;

Сервиране
Стъпка 8 8

Патешкият дроб се поставя върху запеченото сирене, гарнира се с глазираните круши, като може леко да полеем отгоре от соса в тигана с крушите; Украсява се с кълнове и соева редукция.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти