Нужни продукти
1 пакет кори
пармезан
моцарела
Сос болонезе
1.5 кг. телешка кайма
2 глави стар лук
3 броя моркови
1 целина
1 л. консерва домати
500 мл. червено вино
малка глава дафинов лист
мащерка
босилек
2 с.л. сол
2 с.л. захар
Сос бешамел
1 л. прясно мляко
80 гр. масло
70 гр. брашно
1 индийско орехче настъргано на ренде
1 с.л. сол
1 щипка черен пипер
подготовка 250 минути
готвене 40 минути
общо 290 минути
Стъпки
Сос болонезе

Слагаме в тенджерата зехтин или олио, след като загрее добавяме зеленчуците да се за пържат хубаво. След това добавяме и каймата да се задуши хубаво докато изври водата.

1

Прибавяме червеното вино, след като изври хубаво добавяме доматите и оставяме да редуцира на слаб огън. Слагаме дафинов лист, мащерка, сол, пипер и почти на края слагаме захарта и босилека.
Редуцирането продължава около 3-4 часа като се наблюдава и бърка да не загори.

Сос бешамел

Слагаме млякото да се стопли, но да не завира, запържваме маслото с малко зехтин или олио за да не загори и прибавяме брашното при непрекъснато бъркане докато стане златист цвят. Добавяме топлото мляко на един път докато непрекъснато бъркаме. Добавяме индийското орехче солта и черния пипер. Като започне да сгъстява го отстраняваме от котлона.

Лазанята

Намазване тавата с масло малко от бешамела и диагонално редим корите с леко застъпване. Заливаме с бешамел и после от болонезето, поръсваме с пармезан и отново кори, само че хоризонтално, бешамел, болонезе и пармезан. Завършвам с кори, заливам с бешамела и покриваме с алуминиево фолио.

2

Печем на 180 градуса за 25-30 минути. Махаме фолиото поръсваме с пармезан или моцарела и запичаме на 260 градуса за около 10 минути или до като се запече. Приятен апетит!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти