За приготвянето на това брауни използвах една стара рецепта за кекс, по която си приготвям кекса у дома вече няколко години. Само че този път ми се ядеше нещо шоколадово, много шоколадово, и реших да експериментирам. Получи се едно невероятно вкусно "брауни", досущ като американския оригинал, само че по-бързо, по-леко и по-евтино. След това го приготвях поне още 5-6 пъти и резултатът е винаги неизменно вкусно, плътно, сочно, шоколадово брауни. У дома всички го обожават. Сладкишът се получава доста плътен, но много пухкав, сочен, с леко влажна вътрешност, такъв, какъвто трябва да бъде истинското "брауни". При отхапване между зъбите приятно се пукат зрънцата стафиди, а шоколадовите парченца се разтапят и усилват усещането за истинско шоколадово изживяване. Най-вкусен е след като добре изстине, най-добре да престои една нощ в тавичката, под стъклен похлупак. Друг въпрос е дали домочадието има търпение да го чака цяла нощ. :) Добър апетит!

Нужни продукти
2,5 чч брашно
4 яйца
1,5 чч захар
2/3 чч олио
1 чч хладка вода
5 с.л. какао (с връх)
80 г шоколад
100 г стафиди
1.ч.л. сода за хляб (пълна)
1/3 ч.л. лимонена киселина
1. пак. ванилия
Чашата е с вместимост 330 мл. Тавичката е с диаметър 29 см., дълбочина 7 см.
подготовка 20 минути
готвене 30 минути
общо 50 минути
Стъпки

Пресяваме брашното.

Яйцата разбиваме заедно със захарта до получаване на гъста пухкава пяна.

В разбитите яйца добавяме последователно олиото, водата, какаото, като продължаваме да разбиваме с миксера. (какаото е много фин прах и за да не се разхвърчи на облак, трябва малко да се разбърка с тел, преди да го се хомогенизира с миксера).

Последно добавяме брашното на порции, като разбиваме с миксера.

Тестото се получава доста по-гъсто от обикновено кексово тесто, но не се притеснявайте, такова трябва да бъде. Сипваме содата, лимонената киселина и ванилията, разбиваме с миксера. Тестото е готово.

Фурната загряваме до 150 градуса.
Тавичката намазваме с малко олио и посипваме с брашно.

Изсипваме тестото, отгоре поръсваме равномерно със стафидите и ситно натрошения шоколад.
Тъй като тестото е доста плътно, стафидите и шоколадът няма да потънат в него. Затова със сладкарската лопатка леко ги натискаме надолу, внимателно ги премесваме, но внимаваме да останат под повърхността, само да се покрият с тесто, за да не изгорят.

Слагаме тавичката в нагорещената (до 150 градуса) фурна, докато тестото добре се надигне.

След това увеличаваме температурата до 190 градуса, да се допече до суха клечка.

Изваждаме и оставяме да изстине.
След изстиването на сладкиша покриваме в съд със стъклен капак.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти