ЗА рецептата

Кексът става много мек, пухкав и доста питателен. Понеже съдържа яйца, кисело мляко и зеленчук, в дома ни доста често го приготвям, освен за закуска, също и за вечеря. Вариант на кекса е да се приготви с нарязано на много ситно прясно зеле, което няма нужда от предварителна топлинна обработка. Веднъж нямах достатъчно праз и го приготвих с един стрък праз и 1 чаена чаша нарязано прясно зеле. Получи се много вкусно.

Нужни продукти

16 с.л. с връх пресято брашно
1 и 1/2 равна ч.л. сода
1/2 ч.л. лимонена киселина
1 ч.л. вегета
1 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
6 яйца
2 стръка праз лук, нарязани на колелца
200 гр. сирене, натрошено на по-едри късчета
Масло колкото орех за намазване на готовия кекс
сол на вкус
малко олио и брашно за намазване и поръсване на тавичката.
За мерилка използвам чаена чаша с вместимост 200 милилитра.
Продуктите са за тава с диаметър 38-40 см.
За по-малка тавичка трябва съответно да ги редуцирате.
Нужно Време
подготовка 20 минути
готвене 20 минути
общо 40 минути

Стъпки

Фурната се загрява само на долен реотан до 200 градуса.

Яйцата се разбиват на пяна с миксер, последователно се добавят киселото мляко, водата и олиото, като сместа след добавяне на всяка от течните съставки се разбива за няколко секунди с миксера.

По-нататък разбиването може да продължи с телена бъркалка.
Содата и лимонената киселина се добавят в пресятото брашно и добре се разбъркват с него. С лъжица добавяме на части брашното и разбиваме с бъркалката, до пълно поемане на брашното.
Накрая добавяме нарязания праз лук и сиренето, като разбъркваме готовата вече смес със силиконова или дървена сладкарска шпатула.

Тавата, в която ще се пече изделието, се намазва с олио, поръсва се с малко брашно, готовата смес се изсипва и леко се заравнява с шпатулата, тъй като е доста гъста.

Пече се отначало само на долен реотан до доброто надигане на сместа, след това се превключва на горен и долен реотан до добиване на златисто-кафява коричка от горната страна. Готовността на печивото се проверява с клечка за зъби.
След изваждането се намазва отгоре с маслото и се покрива с малко парче фолио и чиста кърпа, да се задуши, омекне и да поеме маслото.

Кексът се сервира охладен.

сготвих

Mнения на кулинари

добави коментар

Подобни рецепти