ЗА рецептата

Патешкото месо е леко, а патешката мазнина се усвоява от организма с много повече лекота от всички други животински мазнини. Патешката мас се топи при температура около 14 градуса (много по-ниска от температурата на човешкото тяло)и по тази причина тя по-лесно се разгражда от човешкия организъм, преработва се бързо и бързо се отделя, което намалява риска от затлъстяване. Патешката мазнина съдържа по-високи нива на ненаситени мастни киселини спрямо останалите видове животински мазнини. Те действат на организма като естествен антиоксидант и понижават нивото на холестерола в човешкия организъм. Патешката мазнина съдържа 35.7% ненаситени мастни киселини, 50.5% мононенаситени (с високо съдържание на линолова киселина) и 13.7% полиненаситени (омега-6 и омега-3) мастни киселини. Този неин състав я доближава повече до зехтина, отколкото до другите видове животински мазнини. Ето защо, водена от личния си опит, аз ще си позволя да ви посъветвам: никога не изхвърляйте патешката мас, когато си купите патешки фенер. Изрежете я старателно, нарежете я на ситни парченца и я претопете в тиган. Отделете претопената мазнина в сух чист буркан и я съхранявайте в хладилник. Прясната патешка мазнина, съхранявана в хладилник, има чудесен бял цвят и много фин аромат. А остатъците запържете - вместо свински, направете си патешки пръжки. Всяко ястие без месо, в което добавите патешка мазнина вместо олио, ще придобие великолепен вкус и аромат. И ще бъде много по-полезно за човешкото здраве от същата гозба, сготвена с олио или свинска мас, например.

Нужни продукти за пазаруване

За супата
1 кг патешки фенер
2 глави лук
2-3 моркова
2-3 едри картофа
1 сл брашно
100 г фиде
сол
черен пипер
зелени подправки - девесил, риган, чубрица (по избор и на вкус)
НЕ СЛАГАЙТЕ допълнително мазнина, патешкият фенер пуска достатъчно.
За застройката:
250 мл. кисело мляко
1 яйце
сокът от половин лимон
Нужно Време
подготовка 110 минути
готвене 15 минути
общо 125 минути

Стъпки

Аз разсичам патешкия фенер на две по-дължина, изрязвам излишъците от мас (тази мас я отделям в хладилник или фризер, за да я претопя и съхраня претопена - за по-нататъшна употреба)

Разсечения- фенер старателно измивам и го слагам в глинен гювеч (4-5 литра), пълня гювеча с вода, покривам с алуминиево фолио и поставям в студена фурна. Време за готвене на фенера - около 150 минути при температура 220 градуса.

През това време, измивам и почиствам лука, морковите, картофите, нарязвам на едри парчета, слагам ги в тенджера, заливам с малко вода, да се сварят до омекване. Не слагам много вода в зеленчуците, готвенето им е по-скоро на пара, отколкото във вода, защото патешката супа всъщност се приготвя с бульона от фенера.

Сварените почти на пара зеленчуци пасирам с блендер (може и с ръчен пасатор), заливам с бульона от патешкия фенер.

Изчистеното от кокалите патешко месо нарязвам на малки късчета и пускам в супата. В една купичка с предварително отделен бульон размивам старателно брашното, за да няма бучици. Изсипвам в супата.

Добавям фидето, солта, черния пипер, зелените подправки и варя 10 минути, като разбърквам от време на време.

В готовата супа добавям застройката, приготвена от киселото мляко, яйцето и лимона, разбърквам и оставям на горещия (но вече изключен котлон) за около 5 минути.

Супата е готова за поднасяне. При поднасянето може да се поръси с листенца пресни зелени подправки.

Добър апетит!

сготвих

Mнения на кулинари

добави коментар

Подобни рецепти