Chef Vkusnotiiki
ЗА рецептата

Кремообразно, луксозно, но невероятно лесно за приготвяне, това ризото с гъби е италианска комфортна храна в най-добрия ѝ вид.

Нужни продукти
2 с.л. зехтин екстра върджин
300 г. горски гъби, почистени и нарязани на малки парчета
1 бр. шалот, ситно нарязан (стар лук)
320 г. ориз Карнароли, Арборио или Виалоне Нано
60 мл. бяло вино
1 л. зеленчуков бульон или пилешки бульон
3 с.л. масло
80 г. пармезан, ситно настърган
2 с.л. пресен магданоз, ситно нарязан
Морска сол и черен пипер на вкус
Нужно Време
подготовка 5 минути
готвене 20 минути
общо 25 минути
Стъпки

Загрейте голяма тенджера със зехтина. Добавете гъбите и шалота и запържете, като разбърквате често, за 7-8 минути. Добавете малко бульон, ако е необходимо.

Прехвърлете гъбите в отделен съд и върнете тенджерата на котлона на средно-слаб огън. Добавете ориза и го запържете за 1-2 минути, докато стане прозрачен, като разбърквате често.

Добавете виното, продължете да разбърквате ориза и го оставете да се изпари.

Добавете един черпак бульон и разбърквайте, докато оризът го поеме. Върнете гъбите в тенджерата с ориза и разбъркайте всички съставки заедно.

Продължете да добавяте бульон по един черпак и гответе, докато оризът се свари, но остане al dente (твърд на захапка).

Подправете със сол и черен пипер и опитвайте от време на време, за да проверите дали оризът е готов. Ще отнеме около 15 минути, за да се свари al dente.

След като е готово, махнете тенджерата от котлона и оставете ризотото да почине 2-3 минути. Добавете студеното масло и пармезана и разбъркайте добре.

Поръсете ризотото с магданоз, подправете със свежесмлян черен пипер на вкус и сервирайте.

Съвет

Съхранявайте остатъците от ризото в херметически затворен контейнер в хладилник за 1-2 дни. Загрейте на котлона или в микровълнова фурна с малко масло и малко топъл зеленчуков бульон.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти