Кремообразно, луксозно, но невероятно лесно за приготвяне, това ризото с гъби е италианска комфортна храна в най-добрия ѝ вид.
Загрейте голяма тенджера със зехтина. Добавете гъбите и шалота и запържете, като разбърквате често, за 7-8 минути. Добавете малко бульон, ако е необходимо.
Прехвърлете гъбите в отделен съд и върнете тенджерата на котлона на средно-слаб огън. Добавете ориза и го запържете за 1-2 минути, докато стане прозрачен, като разбърквате често.
Добавете виното, продължете да разбърквате ориза и го оставете да се изпари.
Добавете един черпак бульон и разбърквайте, докато оризът го поеме. Върнете гъбите в тенджерата с ориза и разбъркайте всички съставки заедно.
Продължете да добавяте бульон по един черпак и гответе, докато оризът се свари, но остане al dente (твърд на захапка).
Подправете със сол и черен пипер и опитвайте от време на време, за да проверите дали оризът е готов. Ще отнеме около 15 минути, за да се свари al dente.
След като е готово, махнете тенджерата от котлона и оставете ризотото да почине 2-3 минути. Добавете студеното масло и пармезана и разбъркайте добре.
Поръсете ризотото с магданоз, подправете със свежесмлян черен пипер на вкус и сервирайте.
Съхранявайте остатъците от ризото в херметически затворен контейнер в хладилник за 1-2 дни. Загрейте на котлона или в микровълнова фурна с малко масло и малко топъл зеленчуков бульон.