Chef Vkusnotiiki
ЗА рецептата

Направете най-добрата рецепта за домашно тесто за пица - всичко, от което се нуждаете, са 5 прости съставки, за да приготвите автентична италианска пица у дома!

Нужни продукти
За тестото
500 мл хладка вода
половин чаена лъжичка суха активна мая (или прясна мая 5 гр), (1.5 гр)
щипка захар
3 ч.л. фина морска сол
1 с.л. зехтин екстра верджин
900 г. брашно със средна сила (изберете между брашно за хляб/брашно тип 00/брашно за пица)
За Пица Маргарита
400 г. сос Маринара или сос за пица
300 г. пресни топки моцарела, нарязани и подсушени с кухненска хартия
шепа листа босилек
Нужно Време
подготовка 360 минути
готвене 20 минути
общо 380 минути
Стъпки

Поставете 450 мл хладка вода (не използвайте гореща вода!) в малка купа, поръсете маята и щипка захар отгоре, разбъркайте и оставете да престои 5-10 минути, докато сместа стане хубава и шуптяща.

В отделна малка купа смесете останалите 50 мл вода с морската сол и оставете настрана.

Изсипете сместа вода + мая в миксера, добавете зехтина и използвайки куката за месене, започнете да месите на ниска скорост и постепенно добавете пресятото брашно.

Смесете всички съставки за около 5 минути, като добавите сместа вода + сол към края, и продължете да месите, докато тестото стане гладко и спре да лепне по стените на купата. Ако тестото е още лепкаво, поръсете още малко брашно, ако е твърде сухо, добавете още малко вода.

Прехвърлете тестото върху чиста работна повърхност, поръсена с брашно, и го работете с ръце, докато стане гладко и равномерно.

Прехвърлете тестото в леко намаслен голям съд и покрийте с стреч фолио или влажна кухненска кърпа. Поставете купата на топло място (около 24-27°C) и оставете тестото да почива за около 2-3 часа, докато удвои размера си.

За да проверите дали тестото е готово, леко потопете пръста си в тестото, ако дупката се възстанови бавно, значи тестото е готово.

Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност. Разделете тестото на 180-200 грама парчета с помощта на шпатула за тесто или остър нож.

Работете всяко парче тесто с ръце, докато оформите гладка и равномерна топка, след което прехвърлете в леко намаслена тава и покрийте с леко влажна кухненска кърпа.

Оставете топките тесто да втасат за още 3 часа и използвайте в рамките на 6 часа.

Как да изпечете основата за пицата

Загрейте фурната си до 250°C-280°C. Ако имате опция за вентилатор, включете го. Поставете тавата за печене (или камък за пица) на средния рафт, в противен случай поставете тавата за печене на най-ниския рафт.

Разтеглете топката за пица с ръце, оформяйки голям кръг, и разпределете достатъчно сос за пица отгоре, като оставите борд за кората на пицата.

Внимателно плъзнете пицата върху тавата за печене или pizza stone и я поставете във фурната. Печете пицата за около 3 минути. Добавете нарязана моцарела и печете още 1-2 минути.

Извадете пицата от фурната, разпръснете няколко листа босилек отгоре и сервирайте.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти