Блогът за В кухнята

Тук е мястото, където събираме всички функционални и практични решения за твоята мечтана кухня. А защо да не споделиш с нас и своя личен опит?

Всички дресинги Цезар ли съдържат аншоа?

Салатата "Цезар" е създадена през 1924 г. от Цезар Кардини, който бил ресторантьор, готвач и собственик на хотел. Въпреки че оригиналната рецепта не съдържа аншоа, много съвременни варианти я включват като важна съставка. Нашата рецепта за дресинг за салата "Цезар" съдържа паста от аншоа, но тя не е задължителна. Ако желаете вегетарианска версия на дресинга, можете да пропуснете пастата от аншоа. Каква е разликата между…
преди 3 седмици  40

Как да изберем зехтин екстра върджин?

Какво представлява зехтинът екстра върджин? Най-просто казано, това е механично извлечено масло от маслини. Изборът на най-добрият продукт е да се  насочим към най-пресния такъв, направен от идеално узрели, в случая, предимно зелени  маслини с отлично качество. Но много аспекти на производството и съхранението могат да повлияят на крайното качество на продукта. Ето за какво трябва да следите внимателно при прочитане…
10.08.2024 г. 15:46  65

Какво значи "силна", "умерена" и "ниска" температура в рецептите?

При готвене е важно да се разбират термините, използвани в рецептите, за да се постигнат най-добрите възможни резултати. Днес ще разгледаме какво точно означават термините "силна", "умерена" и "ниска" температура при готвене във фурна или на котлон. Фурна Силна температура: При готвене във фурна, терминът "силна температура" обикновено означава предварително загряване на фурната до около 220℃ - 250℃ Умерена температура:…
02.08.2024 г. 00:09  85

Сотиране на зеленчуци: Какво означава това и как се изпълнява?

Сотиране е кулинарен термин, който произхожда от френския език и означава буквално "да се подскача". В контекста на готвенето, това обикновено се отнася до метод на бързо готвене на храната на висока температура с малко количество мазнина, като често се разбърква или се подскача в тиган. Когато сотирате зеленчуци, обикновено започвате с нагряване на малко количество масло или друга мазнина в тиган на висока…
28.06.2024 г. 00:07  195

​​​​​​​ТАЙНИТЕ НА ДОБРАТА ЗИМНИНА - СЛАДКА ИЛИ КИСЕЛА ЩЕ И СЕ РАДВАМЕ ЦЯЛА ГОДИНА!

Няма нищо по-хубаво от цветните, приготвени през лятото конфитюри, които да подсладят студените ни зимни дни. А какво е трапезата без киселите краставички и вкусната туршия? Сега е моментът да помислим за зимнината и да се подготвим с няколко полезни съвета.   СЛАДКО/КОНФИТЮР За да кажем, че сладкото ни се е получило и имаме добър конфитюр, крайният продукт трябва да съдържа 60% захар, включително и захарите в плодовете…
22.08.2017 г. 21:30  4681

Какво е сърф и търф /surf & turf/ чиния?

Сърф и търф /surf & turf/ е среща на вълните и земята, ако преведем буквално този станал вече знаменит кулинарен термин. С други думи, в чинията се съчетава несъчетаемото според кулинарните пуристи - най-доброто от морето с най-доброто от земята.   Сърф и търф /surf & turf/ е основно ястие, което съчетава морски дарове и червено месо. Морските дарове обикновено са омар или различни видове скариди, които могат да бъдат…
21.06.2017 г. 21:40  55841

Какво е шпиковане?

Шпиковането представлява вкарване в месото през направени дупки на мазна част от месото, например сланина – това в исторически план. В българския език думата идва от немски, вероятно през руски, като често неправилно се пише шпековам – от шпек. В английски е larding, от lard – сланина, мас, мазнина. Този кулинарен трик е известен от далечни времена, когато месото е било почти винаги дивеч и поради тази…
03.06.2017 г. 16:35  18664

Бяла пролет в кухнята

Бяла пролет в кухнята и здравословна с керамичните съдове на Делимано Когато настъпва пролетта разбираме, че липсата на движение през студените зимни дни се е отразило на нашата фигура. И настъпва време за диета и ограничения. Има ли друг вариант – да има – да следваме друг вариант – здравословно хранене през всички сезони. Някои биха казали, че това е по-трудното, но това е естествения път да бъде здрави и да се чувстваме…
28.03.2012 г. 15:02  2561

Защо уок - тиган и можем ли да го заменим

Уокът е най-добрият съд за приготвяне на азиатска храна. При нас идва от китайската кухня - дълбокият и кръгъл тиган е с малък диаметър на дъното, което позволява да се пържи с малко мазнина и на силен огън. Дълбочината му позволява разбъркване на продуктите и пренасянето им в различни температурни зони. Сводестият капак, ако има към него такъв, го превръща в многофункционална тенджера, в която може да се вари и задушава…
28.01.2012 г. 16:44  30595

Как да подредим кухнята

От край време кухнята в бита на българина е една от най-ползваните помещения. Обикновено това е стаята, в която се събира семейството сутрин за закуска и кафе и вечер за вечеря. Тук се споделят важните семейни новини, приготвя се храната за любимите ни хора и това е кътчето където общуваме. Важно е кухнята да бъде уютна, стилна и удобна. Цветовете, трябва да бъдат добре подбрани. Разбира се изберете цявт който вие самите…
27.09.2011 г. 01:11  5505