Блогът за Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Италианска салата с паста Капрезе

Тази вегетарианска салата с паста Капрезе е подходяща за цялото семейство. Изисква само 5 продукта и 20 минути за приготвяне - Перфектна за бързо лятно хранене! Свежа и семпла, тази лесна рецепта за паста е пълна със средиземноморски аромати и е идеалното ястие, което ще се хареса както на деца, така и на възрастни. Кога е създадена италианската салата Капрезе Салата Капрезе, едно от най-лесните и най-ценени ястия през…
06.05.2024 г. 23:23  242

Италианско домашно тесто за пица

Най-добрата рецепта за домашно тесто за пица - Всичко, от което се нуждаете, са само 5 прости съставки, за да направите автентична италианска пица у дома! Тази супер лесна рецепта за домашно тесто за пица следва традиционната неаполитанска рецепта за пица и е абсолютно невероятна. С тази рецепта можете да направите както пица с тънка, така и с дебела кора, а тя стига за около 3-4 обикновени пици или 6 малко по-малки…
22.04.2024 г. 23:42  392

Заместители на фъстъчено и бадемово масло в България

В света на здравословното хранене и гурме кулинарията, фъстъченото и бадемовото масло са често използвани продукти, благодарение на техния изкусителен вкус и богат на хранителни вещества профил. Но какво ако търсите алтернативи на тези два видя масла в България? Ето няколко предложения: Фъстъчено масло Фъстъченото масло се произвежда от изпечени арахидови орехи и е едно от най-популярните масла за разнасяне в света…
02.06.2023 г. 16:17  789

Горе на черешата

И то веднага, защото сме в сезона им, а той е кратък. Черешите са едни от най-ранните пролетни плодове. В Австралия зреят по Коледа, в Южна Европа през юни, във Великобритания в средата на юли. В Европа ги отглеждат промишлено от Пиренейски полуостров на запад до Мала Азия на изток, а на север - до Британските острови и южната част на Скандинавския полуостров. В САЩ по-голямата част от черешовите насаждения са създадени…
21.05.2012 г. 00:02  6814

Червеното цвекло - за хубост, здраве и комфорт

Виждаме го и зиме, и лете по пазарите. Казваме си че е много полезно и го подминаваме. Грешка, защото то е много вкусно освен че е приятел на всички човешки органи - бих казала, и мъжки, и женски. Пълно е с витамини, микроелементи, най-добрият чистач на организма от вредни вещества. Снижава стреса, добър е със сърцето, стомаха, червата, черния дроб и какво ли още не. На жените помага в критичните дни и климакса, и то…
09.12.2011 г. 22:40  14965

Тиквата - пръв приятел на диетите

С настъпването на есента и зимата тиквата става част от трапезата ни. Този плод с родина Африка е познат на човечеството от над 7 000 години. Всички я познаваме като изключително полезен и хранителен плод, който притежава ценни диетични качества. Дето се казва, от самото ни раждане. Никое дете не може да устои на слънчевия плод с откровено оранжев цвят. Около 90% от съдържанието на тиквата е вода, 10% захариди и 1% целулоза…
07.11.2011 г. 22:22  6214

Целината дава здраве, красота и любов

Миризливата целина е от тези зеленчуци, обречени да бъдат купувани, понеже в някоя рецепта се иска стрък – два от нея. Или пък корените, заради туршията. Тя е много трайна – може и седмици да изкара без вниманието ни, което си е жива загуба, защото има безброй неща, които можем да направим с нея, а нежните й сърцевини – точно тези, които не стават за туршия, са прекрасни. Възпята е от Омир, известна още от древността…
24.10.2011 г. 23:11  5794

Чудодейните свойства на зеленчуците

Ако ви налегнала пролетна или лятна умора, изтощени сте, потиснати и нямате сили да издържите поредната работна седмица, значи е време да се подсилите със сериозна доза витамини. Наистина витамини на таблетки, разтворими или не, на всяка крачка, но вместо да тъпчете хап след хап по-добре заложете на истинските естествени витамини от природата – зеленчуците. Ето няколко идеи къде и как да похапнете повече зеленчуци…
26.07.2011 г. 00:00  1371

Здравословно лятно меню: Леки храни за горещите дни

Топлото време през лятото променя нуждите на организма ни, а хранителните ни навици трябва да се адаптират. Поради обилното потене, е важно да приемаме поне два литра течности на ден, за да избегнем дехидратация. Мазните и тежки храни е добре да се избягват, тъй като натоварват храносмилането и сърдечно-съдовата система. През лятото е препоръчително да се консумират: Леки храни с кратка или никаква термична обработка…
29.06.2011 г. 00:00  1710

Ни е морков, ни е ряпа, но е вкусно да се папа. Що е то?

След зимния сезон онова от което организма ни се нуждае най-много са пресните зеленчуци – на салата, в ястие или за подправка – разнообразието от видове и възможности за приготовление е огромно. Повечето хора познават обаче само по-известните и разпространени зеленчуци, а други които са дори по-полезни за съжаление си остават в забвение. Такъв е случаят и с близкия роднина на моркова и ряпата – пащърнака…
27.04.2011 г. 01:11  3232