Риба под "шуба"
Ако не разполагате с оригинална сельодка, може да направите салатата с маринована херинга или филе от друга маринована риба.<br/><br/> Салатата може да се аранжира и в кръгла форма за торта или в стъклена безцветна прозрачна купа с плоско дъно, като в този случай не е необходимо застилане с фолио - сервира се направо в купата. <br/><br/> Салатата е отлично мезе за водка - най-доброто, което самата аз познавам.
Подготовка на продуктите:
Картофите и морковите се сваряват в тенджерка.
Цвеклото се сварява отделно.
Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета и леко се посоляват.
Половината от лука се нарязва на тънки ивички и се залива с вряща подсолена вода за 1-2 минути. (другата полвина се нарязва на ситни кубчета за украса и също може да се залее свряща подсолена вода, но отделно, заради формата, в която е нарязан). След това водата се излива, а лука се подсушава на домакинска хартия.
Филето от сельодка се нарязва на ивички и се смесва с лука.
В малка купичка се сипват водата и желатина. След като желатинът на бухне, се стопява на водна баня (или просто се слага в съд с топла вода), като се разбърква и се внимава да не заври. Оставя се за малко да поизстине и се смесва с майонезата. Подправя се с пипер, оцет (ако обичате по-киселко), копър (по желание).
Всяка съставка се смесва поотделно с малко от майонезата, като се оставя малко от майонезата, която да се залее най-отгоре.
Аранжиране на салатата:
Голяма правоъгълна пластмасова купа с плоско дъно се застила с прозрачно домакинско фолио, (като краищата на фолиото се оставят да стърчат, за по-лесното изваждане от формата) и в нея започват да се нареждат в следния ред продуктите:
-Най-отдолу пласт картофи.
-Над него пласт моркови;
-Пласт нарязана риба с лук;
-Пласт настъргано червено цвекло. Червеното цвекло трябва задължително да е най-отгоре, защото именно то придава характерния за тази салата цвят, вид и вкус.
Най-отгоре се залива с остатъка от майонезата и се изравнява внимателно, без да се натиска много, за да не се изкривят пластовете.
Купата се слага в хладилника за около 2 часа, за да се стегне готовата салата и да придобие специфичния букет от вкусове и аромати.
Украсява се преди сервирането с нарязан на ситни кубчета лук, сварени картофи и ситно нарязан копър.
Може да се украси и по друг начин - напр. със ситно нарязани кубчета от яйчен жълтък и белтък и копър - според предпочитанията кулинара.
Изважда се внимателно (преди сервирането), като краищата на фолиото се подхващат от четирите страни и се поднася на трапезата в правоъгълно плато. Добре би било изваждането да се прави от двама души, за да не се изкриви формата.
Моя позната приготвя тази салата, доста вкусна е. Рецептата е руска.:)
тази салата изглежда много апетитна обезателно ще пробвам
Валентина, ти си гениална! Точно това търсех. По случайност или кулинарна интуиция съм напазарувала всички продукти в точните пропорции и ти просто и ясно ми каза как да се справя натам. Благодаря ти! :)