ЗА рецептата

Ако не разполагате с оригинална сельодка, може да направите салатата с маринована херинга или филе от друга маринована риба.<br/><br/> Салатата може да се аранжира и в кръгла форма за торта или в стъклена безцветна прозрачна купа с плоско дъно, като в този случай не е необходимо застилане с фолио - сервира се направо в купата. <br/><br/> Салатата е отлично мезе за водка - най-доброто, което самата аз познавам.

Нужни продукти

400 гр. филета от маринована сельодка;
4-5 средно големи картофа;
4 средно големи моркова;
2 средно големи глави червено цвекло - около 250-300 гр.;
2 средно големи глави червен (или воден) лук - лукът трябва да е по сладък;
400гр. (2 пакетчета) майонеза, за предпочитане е да се използва "лека майонеза";
Пакетче и половина желатин;
2/3 ч.ч. студена вода
сол, пипер (черен или бял)

Стъпки

Подготовка на продуктите:

Картофите и морковите се сваряват в тенджерка.


Цвеклото се сварява отделно.


Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета и леко се посоляват.


Половината от лука се нарязва на тънки ивички и се залива с вряща подсолена вода за 1-2 минути. (другата полвина се нарязва на ситни кубчета за украса и също може да се залее свряща подсолена вода, но отделно, заради формата, в която е нарязан). След това водата се излива, а лука се подсушава на домакинска хартия.



Филето от сельодка се нарязва на ивички и се смесва с лука.



В малка купичка се сипват водата и желатина. След като желатинът на бухне, се стопява на водна баня (или просто се слага в съд с топла вода), като се разбърква и се внимава да не заври. Оставя се за малко да поизстине и се смесва с майонезата. Подправя се с пипер, оцет (ако обичате по-киселко), копър (по желание).



Всяка съставка се смесва поотделно с малко от майонезата, като се оставя малко от майонезата, която да се залее най-отгоре.



Аранжиране на салатата:

Голяма правоъгълна пластмасова купа с плоско дъно се застила с прозрачно домакинско фолио, (като краищата на фолиото се оставят да стърчат, за по-лесното изваждане от формата) и в нея започват да се нареждат в следния ред продуктите:

-Най-отдолу пласт картофи.

-Над него пласт моркови;

-Пласт нарязана риба с лук;

-Пласт настъргано червено цвекло. Червеното цвекло трябва задължително да е най-отгоре, защото именно то придава характерния за тази салата цвят, вид и вкус.



Най-отгоре се залива с остатъка от майонезата и се изравнява внимателно, без да се натиска много, за да не се изкривят пластовете.



Купата се слага в хладилника за около 2 часа, за да се стегне готовата салата и да придобие специфичния букет от вкусове и аромати.



Украсява се преди сервирането с нарязан на ситни кубчета лук, сварени картофи и ситно нарязан копър.
Може да се украси и по друг начин - напр. със ситно нарязани кубчета от яйчен жълтък и белтък и копър - според предпочитанията кулинара.



Изважда се внимателно (преди сервирането), като краищата на фолиото се подхващат от четирите страни и се поднася на трапезата в правоъгълно плато. Добре би било изваждането да се прави от двама души, за да не се изкриви формата.

сготвих

Mнения на кулинари

добави коментар
04.09.2013 г. 18:41 Полезен 1

Валентина, ти си гениална! Точно това търсех. По случайност или кулинарна интуиция съм напазарувала всички продукти в точните пропорции и ти просто и ясно ми каза как да се справя натам. Благодаря ти! :)

Ambrosia коментира

09.07.2010 г. 15:40 Полезен 0

тази салата изглежда много апетитна обезателно ще пробвам

Искра Стефанова коментира

Подобни рецепти