Баклава с локум и ябълки
Нужни продукти
1 пакет фини кори за баница
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
1 ч.ч. захар
3 с.л. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. настъргана на едро ябълка
1 пакет цветен локум, нарязан на малки кубчета
50 гр разтопено масло
за сиропа:
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода
100 гр масло
1 пак. ванилена захар
подготовка
45
минути
готвене
15
минути
общо
60
минути
Стъпки
Млякото се разбърква със содата. Добавят се захарта и яйцето. Сместа се разбърква добре.
Добавят се брашното, ябълките и локумът.
Две от корите се намазват с малко от маслото и се слагат една върху друга. Поставят се няколко лъжици от плънката и се завиват на руло.
По същия начин се процедира с останалите кори и плънка. Слагат се в тавичка върху хартия за печене.
Намазват се с разтопено масло. Пекат се 20 мин. на 180˚С или докато се зачервят.
От захарта, водата и маслото се сварява сироп за около 5 мин. Ароматизира се с ванилията.
Студените баклави се нарязват на парчета и се заливат с горещия сироп.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти