Казан Диби (На дъното на казана)
Нужни продукти
6 л. прясно мляко
2 кг. захар
Сакъз
300 гр. нишесте
подготовка
60
минути
готвене
60
минути
общо
120
минути
Стъпки
В дълбока тенджера се изсипват 5 л. прясно мляко, захарта и сакъза и се слагат на огън (котлон), докато заврят, като се разбърква непрекъснато. В отделен съд се разбива нишестето с 1 л. студено мляко и се добавят към топлата смес. Бърка се непрекъснато.
В плитка тава се изсипват 2-3 черпака от топлата смес, колкото да се покрие дъното на тавата.
Тавата се слага на силен огън (котлон) и леко се разклаща, докато изсипаната смес се карамелизира навсякъде за около 0,5-1 час.
След карамелизирането се добавя, останалата топла смес и се оставя да изстине.
Сервира се на правоъгълни парчета, с карамелизираната страна отгоре. По желание десертът може да се поръси с канела.
Бон Апетит!
Mнения на кулинари
добави коментар
02.09.2012 г. 19:00
Сакъза от каде го вземате
Подобни рецепти
Здравейте, "Сакъз" е Мастиц (мастикова смола). Тук се продава на зрънца или на прах в малки 10 гр. шишенца. Намира се на щандовете с подправки или на тези където са продуктите нужни за приготвянето на десерти и печива.