Нужни продукти
1 пак. масло /125 гр./
5 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
конфитюр или мармалад за намазване
счукани орехи по желание
подготовка
20
минути
готвене
30
минути
общо
50
минути
Стъпки
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, разтопяваме маслото, добавяме захарта, киселото мляко, жълтъците, ванилията, брашното и бакпулвера. Печем в предварително загрята фурна на 180˚С около 20 минути /до леко зачервяване/.
Изваждаме сладкиша и го оставяме леко да изстине.
Разбиваме белтъците на твърд сняг с 5 с.л. захар и щипка лимонена киселина / може 1 ванилия за аромат/.
Намазваме по застиналия сладкиш с конфитюра /мармалада/ , поръсваме с орехи и разстиламе разбитите на сняг белтъци, отгоре може пак да поръсим орехи.
Запичаме сладкиша само отгоре на слаба фурна докато белтъците леко порозовеят.
След като изстине, поднасяме с кафе, чай или други напитки.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти