Нужни продукти                                
                            
                                    
                                    1 пак. масло /125 гр./                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    5 яйца                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1 ч.ч. кисело мляко                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1 ч.ч. захар                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1 1/2 ч.ч. брашно                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1 ванилия                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1 бакпулвер                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    конфитюр или мармалад за намазване                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    счукани орехи по желание                                    
                                
                                                                                        
                                        подготовка
                                        
                                                                                20
                                        минути
                                    
                                
                                        готвене
                                        
                                                                                30
                                        минути
                                    
                                
                                        общо
                                        
                                                                                50
                                        минути
                                    
                                Стъпки
                            Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, разтопяваме маслото, добавяме захарта, киселото мляко, жълтъците, ванилията, брашното и бакпулвера. Печем в предварително загрята фурна на 180˚С около 20 минути /до леко зачервяване/. 
Изваждаме сладкиша и го оставяме леко да изстине.
Разбиваме белтъците на твърд сняг с 5 с.л. захар и щипка лимонена киселина / може 1 ванилия за аромат/.
Намазваме по застиналия сладкиш с конфитюра /мармалада/ , поръсваме с орехи и разстиламе разбитите на сняг белтъци, отгоре може пак да поръсим орехи.
Запичаме сладкиша само отгоре на слаба фурна докато белтъците леко порозовеят.
След като изстине, поднасяме с кафе, чай или други напитки.
Mнения на кулинари
                                
                                    добави коментар                                
                            Подобни рецепти