Торта"Мария"
Нужни продукти
5 белтъка
2 и 1/2 супени лъжици захар.
За крема:
5 жълтъка
1 супена лъжица захар
сокът и кората на 1/2 лимон
75 гр. масло.
За гарниране:
3 с.л.сметана
1 пакетче ванилия
50 гр. черен шоколад.
подготовка
345
минути
готвене
180
минути
общо
525
минути
Стъпки
Форма с диаметър 25 см се намазва с масло. Белтъците се разбиват на сняг, като се прибавя по малко от захарта до цялостното и поглъщане. Сместа се изсипва във формата.
Слага се във фурната загрята до 250 градуса. В момента на затварянето, тя веднага се изключва и не се отваря 5 часа.
В тенджера с дебело дъно се разбиват жълтъците със захарта. Добавя се сокът и настърганата кора на лимона.
За целта не се препоръчва алуминиева тенджера.
Бърка се на слаб огън до сгъстяване на крема.
Оставя се леко да изстине и се намазва върху блата.
Сметаната се разбива и с помощта на шприц се нанася така, че да образува квадратчета върху тортата. Отгоре се поръсва с разтопения шоколад.
Сервира се, след като е престояла 2-3 часа.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти