Нужни продукти
2,5 кг Шаран
2 големи глави лук
1 морков
300 гр. счукани орехи
1 к.л. черен пипер
девесил
магданоз
сол
5 с. л. зехтин (олио)
5-6 лимона
подготовка
- -
минути
готвене
75
минути
общо
75
минути
Стъпки
Шарана се почиства от люспите и вътрешностите, осолява се и натрива с прясно изцеден лимонов сок от вън и вътре. Престоява в хладилник 24 часа.
Плънка:
В загрят зехтин се запържват последователно двете глави лук нарязани на дребно, моркова настърган на едро и счуканите орехи. Прибавят се подправките. Шарана се измива със студена вода и се пълни. Зашива се с конец. По цялата му дължина се подреждат нарязани на кръгчета лимони. В подходяща тава се поставя шарана върху дървена скаричка. Прибавят се 300 мл. студена вода, завива се с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 200 градуса около 50 минути. Сваля се фолиото и се запича около 15 минути. Преди сервиране се сменят изпечените лимони със свежи. Сервира се нарязан с лимон.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти