Може да се консумира по всяко време - на закуска, обяд, вечеря, като междинно хранене, по време на махмурлук, но е подходящо и за деца, можете да го сервирате на празници и в делник. Добър апетит с вкусната шакшука!
Това е най-божествената червена манджа с яйца, която някога съм опитвала. Попаднах неотдавна на рецепта за шакшука, в блога на българка, омъжена в арабския свят... и се влюбих в това ястие. Започнах да ровя за рецепти за шакшука и научих, че ястието идва от Магреб - (областта в Африка на север от Сахара и на запад от Нил), но е много популярно също в Израел, както и на арабския полуостров. Научих също така, че съществуват хиляди начини да се приготви шакшука. :) Така че моята рецепта (така я приготвям аз за моето домочадие) е само един от безбройните варианти. Можете да импровизирате, да добавяте нови продукти или да махнете други от тази рецепта, да променяте количествата - всичко зависи от вашия вкус и вашата фантазия!
Задължителни са само лукът, доматите, чушките, яйцата и магданозът.
Ястието се приготвя в широк голям тиган с капак, на котлона. Аз използвам един голям тиган "bialetti", с диаметър 29 см. и дълбочина 7 см. и със стъклен капак, който си купих на промоция преди време. Целият се пълни с тази уханна манджа и докато се готви, всички у дома се навъртат наоколо и се облизват като гладни котки. :)))
Подготвянето на зеленчуците си е трудоемка задача, но вкуснотията си заслужава труда, уверявам ви.
Лукът се обелва и нарязва на кубчета или на полумесеци (както повече го обичате), морковите се обелват и се нарязват на кубчета или на пръчици, чушките се почистват от дръжките и от семенните кутийки и се нарязват на ситно, чесънът се обелва и нарязва на филийки.
Доматите се потапят във вряла вода, в която да останат няколко минути, после за заливат със студена вода, изваждат се, обелват се от кожата и се нарязват на дребни кубчета.
Лукът се запържва до златисто с олиото, добавят се чушките и морковите и се оставя зеленчуковата смес да се задуши.
След като зеленчуците омекнат, се добавят солта, черния и лютия червен пипер, оставя се една-две минути подправките да се запържат, добавя се червения пипер и се пържи (без капак) около минута, после се добавят доматите и чесънът.
Разбъркваме и похлупваме с капака, и оставяме ястието да къкри на котлона до готовност на доматките.
Може от време на време леко да разбърквате и да добавяте по малко водичка, ама наистина малко! Аз добавям два-три пъти по около 100-150 мл. вода, защото обичаме да има повечко сос.
Когато зеленчуковият сос е напълно готов, правите с готварската лопатка гнезда в него и чуквате яйцата, като се стремите жълтъците да остават цели.
Похлупвате отново и, тъй като тиганът, в който се готви, е доста голям, може да го въртите върху плочата на котлона така, че белтъците навсякъде да се сготвят до побеляване, но по възможност жълтъците да останат течни.
Изключвате котлона и поръсвате отгоре нарязаното на бучици сирене и магданоза.
Похлупвате отново и оставяте на горещия котлон само за минутка-две, колкото сиренето малко да се стопи леко.
Сервирате топло или леко охладено. И е толкова божествено вкусно, че нямате нужда от нищо повече вдобавък, освен парче хляб или питка.
Да ви е сладко!
Рецептата е хубава, но би било добре все пак да добавите и яйцата в нея.:)
В рецептата яйцата са споменати и те са необходими продукт за приготвянето на шакшука. Те се добавят в последните стъпки като се правят гнезда в зеленчуковия сос и се чукват яйцата в тях. Белтъците и се сготвят до побеляване, а жълтъците остават течни. След това се поръсва сиренето и магданоза отгоре.