Това ястие е по-вкусно топло, но може да се консумира и леко охладено.

Нужни продукти
100 гр. слабо солено краве сирене
100 гр. необезмаслена извара
100 гр. синьо сирене
100 гр. топено сирене
100 гр. кашкавал
2 кренвирша
2 яйца
2 добре узрели домата
2 с.л. кисело мляко
1 к.ч. прясно мляко или сметана
5-6 зелени маслинки без костилки
2-3 пресни гъби печурки
2-3 стръка магданоз (по желание)
2 ч.л. зехтин
подготовка 15 минути
готвене 40 минути
общо 55 минути
Стъпки

Доматите бланшираме за 2 мин. във вряла вода, после обелваме и нарязваме на ситни парченца.
Кравето сирене нарязваме на дребни кубчета.
Синьото сирене настъргваме на едро ренде или също нарязваме на дребни кубчета.
Кашкавалът настъргваме на едро ренде.
Кренвиршите нарязваме на колелца.
Маслините разрязваме на четвъртинки - като иглички.
Печурките нарязваме на дребно.
Нарязваме магданоза на ситно.

В купа смесваме всички видове сирена, добавяме изварата, киселото мляко, прясното мляко (сметаната), маслините, печурките, кренвиршите, разбъркваме внимателно сместа с две лъжици (както се размесва салата), добавяме на ситни парченца топеното сирене, накълцания магданоз.
Най- накрая чукваме в сместа двете яйца и пак внимателно размесваме с лъжиците, като се стремим яйцата да се размесят равномерно с всички продукти, но да не се разбият твърде хомогенно с тях.
На дъното на гювечетата сипваме по 1 ч.л. зехтин и накланяме внимателно, всяко съдче във всички посоки, така че мазнината да намаже стените му.
После сипваме с лъжица по малко от доматите, пласт от сместа със сирената, пак по малко от доматите, пласт сирена и най-отгоре сипваме останалите домати.
Похлупваме гювечетата и ги поставяме в студена фурна. Включваме на 190 градуса и печем около 40 мин.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти