Нужни продукти
кори за баница 1 пакет /400гр/
1500 гр. тиква /с корите/
100 гр. смлени орехи
2 ч.ч. захар /пълни до горе/
1 бр. ванилия
150 мл. олио
1/2 пак. канела
1 к.л. сол
подготовка 40 минути
готвене 40 минути
общо 80 минути
Стъпки

Тиквата се обелва от корите и се измива добре, отстраняват се всички семки и т.н. Настъргва се и се запържва в част от олиото за 5-10 мин., като се добавя солта.
След като се свали от огъня, докато е гореща, се прибавят 1 ч.ч. захар, канелата и ванилията.
Сместа се разбърква много добре, след което се нанася на корите по следния начин:

Хващат се две кори заедно за по-голяма здравина, иначе има вероятност да се скъсат.
Посипва се на всяка двойна кора по-малко олио, орехи и тиква. Корите се навиват на руло и се подреждат в тавата, като се започне от вън, навътре /като охлюв/. Орехите се разпределят така, че да останат 30-40 гр.
Пече се в умерена фурна до зачервяване, като 2 мин. преди да го извадим, посипваме останалите орехи отгоре.

След като го изкараме от фурната горещ го заливаме със охладен захарен сироп. Захарния сироп се приготвя от другата чаша захар в съотношение 1:1 вода:захар. Достатъчно е да поври една минутка и е готов.

Ако се изчака около 2 часа да поеме сиропа ще е най-добре.

Добър апетит!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
11.09.2011 г. 14:22 Полезен 0

Според мен е супер! На който и да съм дала да го опита, казва че не е ял по хубав :)

Оля Георгиева коментира
Подобни рецепти