Доматите (ако са пресни) измиваме, бланшираме във вряла вода, обелваме люспите и нарязваме на дребни късчета. Ако са домати от консерва, просто ги нарязваме на късчета.
Лука обелваме и нарязваме на дребни кубчета. 
Чесъна обелваме и разполовяваме по-едрите скилидки. 
Обелваме морковите и ги нарязваме на късички пръчици (или на кубчета).
Нарязваме на ситно зелените подправки.
В тенджерка запържваме лука с половината от зехтина, добавяме морковите и продължаваме да задушаваме още няколко минути, после добавяме доматите, червения пипер и продължаваме да задушаваме до полуготовност. 
Прехвърляме зеленчуковата смес в тавичката, в която ще печем ястието. 
В тенджерката загряваме остатъка от мазнината, изсипваме вътре ориза и го пържим до придобиване на прозрачност. 
Пресипваме ориза в тавичката при зеленчуковата смес, добавяме чесъна, зелените подправки, солта и сипваме вода. 
При различните сортове ориз нуждата от вода е различна, така че дали две или 3 чаши вода на 1 ч. ориз - това домакинята трябва да прецени сама в зависимост от сорта ориз, с който готви ястието.
Подготвеното ястие поставяме в предварително загрята фурна и печем до готовност на около 190-200 градуса.
При топлинната обработка във фурна доматите излизат на повърхността на тавичката и се запичат, като образуват хубава коричка с приятен карамелен вкус.
Може да се сервира с айран, с кисело мляко като гарнитура или с по резен бяло саламурено сирене.
                                Нужни продукти                                
                            
                                    
                                    2 1/2 ч.ч. ориз                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1 и 300 кг. добре узрели домати                                     
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    (или 2 буркана стерилизирани домати)                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1 голяма глава кромид лук                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1-2 главички чесън                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    3-4 моркова                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    зелени подправки                                     
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    девесил                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    риган                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    босилек                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    магданоз - пресни или сушени, по избор                                     
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    1/2 ч.ч. зехтин (или олио)                                    
                                
                                                                                                                            
                                    
                                    сол на вкус                                    
                                
                                                                                        
                                        подготовка
                                        
                                                                                60
                                        минути
                                    
                                
                                        готвене
                                        
                                                                                30
                                        минути
                                    
                                
                                        общо
                                        
                                                                                90
                                        минути
                                    
                                Стъпки
                            Mнения на кулинари
                                
                                    добави коментар                                
                            Подобни рецепти