Мусака с Домати и Мляно Месо
Мусаката може да се сервира чиста или с кисело мляко, защо не и поръсена със ситно нарязан магданоз.........въпрос на вкус :-P
Картофите се обелват и измиват след което се нарязват на дребни кубчета.
Мляното месо ( може да използвате и кайма, но препоръчваме за тази рецепта да ползвате мляно месо) се запържва до златисто . Съвсем леко лука може да се задуши в малко мазнина без да се оставя да прегаря, това ще придаде по-богат вкус на ястието.
В тавата в която ще печем мусаката изсипваме вече нарязаните и измити картофи, добавяме и запържената кайма и лука. През това време вече можем да пуснем фурната на 250 градуса да загрява или на 230 градуса, ако готвим на вентилатор.
Към вече поставените в тавата картофи, каймата и лука добавяме, подправките и доматеното пюре, допълваме с вода за предпочитане топла (докато не покрием около един сантиметър продукти)
Объркваме всичко хубаво за да се получи равномерно разпределение на продуктите и поставяме тавата във вече загрятата фурна.
Печем около 90 мин. на 230 - 250 градуса в зависимост от режима, на който сме включили фурната.
След като мусаката е готова и картофите омекнат идва време за заливката.
В съд поставяме киселото мляко, яйцата, брашното и шипката сол и разбиваме до пълното смесване на съставките.
Вече готовата заливка разливаме равномерно върху мусаката.
След като покрили добре мусаката със соса връщаме за допичане във фурната, и печем докато заливката не придобие златист цвят.
Ето готова е за ядне! Както казах може да сервираме с кисело мляко :-) Да ви е сладко, а в коментарите очаквам вашите оценки и препоръки
Мусаката е супер вкусна ;-)