Празнична погача Виолета
Разбърква се маята в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса 30 минути.
Отделят се 2 топчета, като ябълка за средата и за пълнеж по края на питката. Останалото се разделя на две части. Всяка се разделя на още три.
За външния кръг се разточват на три кръгли кори и намазани с олио се нареждат една върху друга, като последната не се маже. Нарязва се на 8 триъгълника и в средата на всеки се прави разрез. Хващаме връхчето, промушва се през разреза, краищата леко се подвиват и се навива като кифличка. Нареждат се по стените на тавата.
Втората топка, разделена на три, се оформя по същия начин, но след като се изтегли връхчето и се получи листо, долната част двата края се събират и притискат. Нареждат се листенцата като втори ред, а в средата е топчето.
Печем в загрята умерена фурна 170 градуса, около 55 минути, като към края се покрива с фолио да не прегори.
Изважда се, намазваме с масло и покриваме с кърпа.