Типична рецепта, която се приготвя специално за Никулден като дар на светеца.
Шаранът се изчиства от люспите, перките и хрилете и се разрязва откъм гръбнака – в този случай може и да не го шиете, защото двете части се прихлупват добре. Измива се обилно с вода отвътре и отвън. Посолява се и се наръсва с черен пипер и се оставя така половин час.
През това време се приготвя плънката. Лукът, нарязан ситно, се задушава с малко олио и вода. Едва когато лукът е готов и махнат от огъня, се прибавят накълцаните на дребно орехови ядки, ситно нарязаният магданоз /или други зелени подправки/, както и стафидите – така плънката става по-лека, понеже орехите поемат по-малко мазнина. Посолява се и се наръсва с черен пипер, добавете и щипка канела. С тази смес се пълни шаранът. Зашива се, ако е срязан през корема, след което се натрива със смес от олио, червен пипер и малко канела.
Поставя се в тавичка върху пръчици – в Русе използват лозови, но може да сложите легло от праз – важното е да не залепва за дъното. Залива се с малко гореща вода и се пече до готовност на 180-200 градуса, като се полива с отделения при печенето сос, докато получи червена коричка.
Сервира се в поднос, украсен с резенчета лимон и кисели краставички. Може да се гарнира със задушени зеленчуци - броколи, моркови, грах, царевица и картофено пюре.