Типична рецепта, която се приготвя специално за Никулден като дар на светеца.

Нужни продукти
1 шаран (около 1,5 кг - 2)
1 чаша олио
1 връзка магданоз /може да са сушени – майорана, риган, мента – по избор/
1 чаша чаена орехови ядки
30 г стафиди
5 глави лук
1 лимон
канела
червен пипер
сол
черен пипер на вкус
подготовка 20 минути
готвене 40 минути
общо 60 минути
Стъпки

Шаранът се изчиства от люспите, перките и хрилете и се разрязва откъм гръбнака – в този случай може и да не го шиете, защото двете части се прихлупват добре. Измива се обилно с вода отвътре и отвън. Посолява се и се наръсва с черен пипер и се оставя така половин час.

През това време се приготвя плънката. Лукът, нарязан ситно, се задушава с малко олио и вода. Едва когато лукът е готов и махнат от огъня, се прибавят накълцаните на дребно орехови ядки, ситно нарязаният магданоз /или други зелени подправки/, както и стафидите – така плънката става по-лека, понеже орехите поемат по-малко мазнина. Посолява се и се наръсва с черен пипер, добавете и щипка канела. С тази смес се пълни шаранът. Зашива се, ако е срязан през корема, след което се натрива със смес от олио, червен пипер и малко канела.

Поставя се в тавичка върху пръчици – в Русе използват лозови, но може да сложите легло от праз – важното е да не залепва за дъното. Залива се с малко гореща вода и се пече до готовност на 180-200 градуса, като се полива с отделения при печенето сос, докато получи червена коричка.

Сервира се в поднос, украсен с резенчета лимон и кисели краставички. Може да се гарнира със задушени зеленчуци - броколи, моркови, грах, царевица и картофено пюре.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти