Спагети ала Нерано е традиционно италианско ястие с паста от регион Кампания, приготвено с паста, пържени тиквички и сирене Проволоне дел Монако.

Нужни продукти
340 г. спагети
3 с.л. зехтин екстра върджин, + още за пържене
4 бр. малки тиквички, нарязани на тънки филийки
1 бр. скилидка чесън, по желание
90 г. сирене Проволоне дел Монако (или микс от пармезан и качокавало), ситно настъргaнo
шепа пресни листа босилек
Морска сол и черен пипер на вкус
подготовка 5 минути
готвене 15 минути
общо 20 минути
Стъпки

Сложете голяма тенджера с вода да заври Посолете леко врящата вода и добавете спагетите Варете до половината от времето за готвене, посочено на опаковката Извадете ½ чаша ( мл) от водата, в която се варят спагетите, и я оставете настрана

Покрийте дъното на голям тиган със зехтин и го загрейте на средна температура Добавете резените тиквички на един слой и ги изпържете до златисто от двете страни, около - минути Извадете ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се абсорбира излишното олио

Изхвърлете олиото от тигана Добавете супени лъжици зехтин екстра върджин и чесъна и гответе на слаб огън, докато чесънът стане златист, след което махнете тигана от огъня и изхвърлете чесъна

Отцедете спагетите и ги добавете в тигана с ароматизираното с чесън олио Продължете да готвите пастата, като добавяте по един черпак от запазената вода от спагетите, докато пастата стане al dente

Свалете тигана от огъня Добавете настъргания Проволоне и две супени лъжици от водата, в която се е варила пастата, в купа и разбъркайте бързо, като добавите още вода от пастата, ако е необходимо, за да се уверите, че сместа се е смесила добре, образувайки крем

Накрая добавете резените тиквички и листата босилек и разбъркайте внимателно, за да се смесят всички съставки Сервирайте веднага с прясно смлян черен пипер отгоре

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти