Дамски каприз
5 жълтъка се разбиват с 1 ч.ч захар. Към тях се прибавя киселото мляко с угасената в него амонячна сода.
При непрекъснато бъркане добавяме олиото и брашното. Печем при температура 180-200 градуса.
Докато блатът се пече в суха купа, разбиваме 5 белтъка с 10 с.л захар до получаване на пухкав крем.
След опичане на блата, намазваме със сладко, мармалад или конфитюр по избор. Отгоре намазваме с белтъчния крем, като с помощта на лъжица оформяме като вълнички. По желание поръсваме с орехите. Запичаме във фурната само на горен реотан до порозовяване на глазурата.
Дамският каприз е невероятен.Ще го правя и занапред, защото е и много представителен.Само искам да допълня някои неща.Направих го в тавичка 28/32 см, но може и в по голяма 32/ч0 ще стане по нисък.
сладкишът Дамски каприз е много вкусен! Щом го направих и го поднесох на приятели веднага ме запитаха от какво се прави белия крем, всички бяха удивени, включително аз! БРАВО!