По желание може да сложите и бяло и царевично брашно по 1 и 1/2 чаени чаши.
В по-голяма тенджера с 1 1/2 л. вода и малко сол се варят обелените цели картофи. След като се сварят, но не трябва да стават на каша, върху тях се слага брашното, като без да се разбърква се оставя така за около 15 минути. След това тенджерата се сваля от котлона и сместа се разбърква с точилка (до хомогенна смес).
В голяма тава се слага разтопеното масло, върху него се ръси по цялата тава от нарязаното на средно големи парченца месо и натрошеното сирене, смесено с яйцата. След това на тънък слой се разстила качамака. На няколко места се надупчва с вилица, за да не загарят продуктите и така тавата се поставя горе на печката за около 10-15 минути Огъня не трябва да е много силен.
Качамака се консумира топъл, гарниран с кисело мляко или компот.