Тази рецепта се предава по наследство от баба ми от с. Карайсен и затова я наричаме Карашка.
Нужни продукти
1 стрък праз лук
олио за запържване
500 гр. свинско месо /най-добре става с рибичките/
500 гр. зелева чорба и малко повече от 700 гр. вода/ за да не е кисела/
селим/девисил за някои/
сол
черен пипер
1 шепа фиде
за застройката:
1 яйце
1 с.л. брашно
1 с.л. кисело мляко
подготовка
50
минути
готвене
15
минути
общо
65
минути
Стъпки
Запържват се праза и месото,нарязано на малки кубчета. Залива се с затоплената вода и зелевата чорба, като се пробва на вкус, ако трябва се слага по-малко зелева чорба/ в зависимост от това колко е кисела/, посолява се също на вкус, прибавя се черния пипер и селима. Ври около 30 мин. и се прибавя фидето за още 10 мин. Отдръпва се от котлона и се прибавя застройката на тънка струйка, като се разбърква непрекъснато, за да не се пресече и се връща на котлона като продължава да се разбърква докато кипне. Може да се поднесе с препечени филийки и който е любител на лютивичко...
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти