
Риболита
Най-добре е да се сервира горещо върху хляб.
Сварете зрелият боб в зеленчуковият бульон, пюрирайте половината от боба с част от бульона, а останалата половина от боба отделете.
Задушете една глава лук, нарязана на ситно, и четири скилидки чесън в 10 мл. олио, докато стане прозрачен.
Добавете три стръка мащерка, два стръка целина, един праз и два моркова, също ситно нарязани.
Добавете сол и пипер, оставете за 15 мин. на слаб огън, след това добавете боба с бульона (и пюрирания, и не пюрирания), четири домата, нарязани на четири парчета, половин къдрава зелка и 500 г. листно цвекло. Оставете да ври 1 час.
Когато сервирате, поставете филия сух хляб в чинията, налейте супата върху нея и сложете много маслини отгоре.