Нужни продукти
3 яйца без един жълтък - той е за намазване
150 мл. топло прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
30 гр. мая
1 к.ч. захар
60 гр. разтопено масло, смесено с 3 с.л. олио
ванилия
650 гр. брашно
100 гр. шоколад
сусам
подготовка 90 минути
готвене 25 минути
общо 115 минути
Стъпки

В 50 мл топло мляко се разтваря маята и оставяме да шупне. В брашното се прави кладенче и се чукват яйцата и захарта и се разбиват с вилица. Добавяме киселото мляко, разтопеното масло с олио, ванилия, шупналата мая и замесваме тесто. Оставяме на топло за 30 мин. да втаса.

Готовото тесто делим на 2 топки - от едната се прави питката, а от другата, направете козунак или кифлички.
Едната половина се дели на 2 части. Първата се разточва на обла кора и се нарязва на 8 триъгълника. Във всеки се поставя 1 к.л. течен шоколад и се навива на кифлички, които се нареждат в тава най-добре с хартия за печене. Нареждаме по края на тавата.

Втората половина се разточва на правоъгълна кора и тя се намазва с шоколад и се навива на руло, което се нарязва на 8 пънчета. Нареждаме от вътрешната страна на кифлите.

В средата от малко топче се прави фитил и се навива на охлюв. Оставяме за 20 мин да втаса. Намазваме с разбития жълтък и поръсваме сусам.

Печем в загрята умерена фурна 25 мин. до зачервяване. При нужда се покрива с фолио да не изгори, и се пробва с клечка.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти