Нужни продукти
1 кг брашно
3 яйца
500 гр кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
около 200 гр хладка вода
щипка сол
олио за пържене
пудра захар за ръсене или сироп
подготовка 15 минути
готвене 20 минути
общо 35 минути
Стъпки

Пресява се брашното и в него се слагат солта и содата.
В отделен съд се разбиват яйцата и киселото мляко. Тестото се замесва с лъжица и се слага хладката вода.
Прави се много рядко тесто (да тече) и се оставя да отлежи около половин час.
В кръгъл тиган с много горещо олио се шприцоват мекици.
От тестото се прави обла пръчка, която изтича от шприца. Навива се спираловидно и се пържи от двете страни, чрез разклащане на тигана, за да се облее отвсякъде с мазнина. Така мекиците набъбват.
Опържените мекици се поднасят топли, поръсени със захар или залети с малинов сироп.
Мазнината, в която се пържат мекиците, трябва да бъде в такова количество, че те да потънат в нея.
Приготвените по този начин мекици не поглъщат много мазнина. Останалата мазнина е много приятна на вкус и може да се използува за запръжка на фасул или други зеленчукови яхнии.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти