Пресява се брашното и в него се слагат солта и содата.
В отделен съд се разбиват яйцата и киселото мляко. Тестото се замесва с лъжица и се слага хладката вода.
Прави се много рядко тесто (да тече) и се оставя да отлежи около половин час.
В кръгъл тиган с много горещо олио се шприцоват мекици.
От тестото се прави обла пръчка, която изтича от шприца. Навива се спираловидно и се пържи от двете страни, чрез разклащане на тигана, за да се облее отвсякъде с мазнина. Така мекиците набъбват.
Опържените мекици се поднасят топли, поръсени със захар или залети с малинов сироп.
Мазнината, в която се пържат мекиците, трябва да бъде в такова количество, че те да потънат в нея.
Приготвените по този начин мекици не поглъщат много мазнина. Останалата мазнина е много приятна на вкус и може да се използува за запръжка на фасул или други зеленчукови яхнии.
Нужни продукти
1 кг брашно
3 яйца
500 гр кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
около 200 гр хладка вода
щипка сол
олио за пържене
пудра захар за ръсене или сироп
Нужно Време
подготовка
15
минути
готвене
20
минути
общо
35
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти