Тази рецепта на основата на италианската кухня, като в нея не сме използвали млечни продукти и месо. Уверяваме ви, че това не прави ястието по-малко вкусно.
В тенджера с неголямо количество вода сложете да се вари накъсания на розички карфиол. След като ври 5 минути, прибавете накъсаните броколи и варете още 5 минути. Разбъркайте 2–3 пъти, карфиолът и броколите, трябва да запазят формата си, но да омекнат.
В друга тенджера, загрейте вода и като заври, сложете 1 с.л. сол и макароните. Варете ги по-малко от указаното на пакета – да останат леко сурови. Изцедете ги в гевгир, но запазете водата.
Изсипете карфиола, броколите и макароните в голяма тава и разбъркайте.
Задушете в олио нарязаните моркови, обеления патладжан и лука докато омекнат. Изсипете и тях в тавата и объркайте отново.
Изсипете към сместа доматеното пюре, стритите босилек и риган, сол и кориандър. Налейте още 50 мл. олио и от бульона, останал от варенето на макароните. Объркайте всичко много добре. Две трети от сместа трябва да е покрита с течност.
Сложете тавата в загрятата на 180 градуса, фурна по средата и изключете горния реотан. Пастата трябва да се пече около 20 минути, докато поеме течността. Не бива да се изсуши отгоре. Може да се яде и студена.
Бихте могли накрая да поръсите пастата с настърган кашкавал, но от растителен произход, за да спазите все пак италианската традиция.