Росица Иванова
ЗА рецептата

Този кейк с рози не се пече, и е изключително вкусен и ароматен!

Нужни продукти
200 гр. бисквити
400 мл. прясно мляко
300 гр. кафява захар
125 гр. масло
1 кг. извара
10 гр. агар-агар
Нужно Време
подготовка 20 минути
готвене 10 минути
общо 30 минути
Стъпки
За блата
Стъпка 1 1

Разтопяваме 150 гр. от кафявата захар с малко вода в една касерола на котлона

Стъпка 2 2

Получилия се карамелен сос разстиламе на тънък пласт върху готварска хартия (с него трябва да се действа бързо, затова не се бавете с разнасянето, като може да използвате нож за целта)

Стъпка 3 3

Натрошаваме бисквитите с ръце в дълбок съд, добавяме маслото и омесваме; към сместа добавяме и натрошения карамел, който може да натрошите с помощта на точилка или друг предмет;

Стъпка 4 4

Към сместа добавяме и натрошен карамел, който може да натрошите с помощта на точилка, ръка или друг предмет;

Стъпка 5 5

Прехвърляме блата в тава, която сме покрили с хартия за печене, и прибираме в хладилника да почива

За плънката
Стъпка 6 6

Загряваме млякото на котлона в дълбок съд заедно с останалата захар и бъркаме, докато захарта се разтопи

Стъпка 7 7

Добавяме малко сок от рози (концентрат) и бъркаме, за да не загори

Стъпка 8 8

Като кипне млякото го махаме от котлона и добавяме Агар-агара, като бъркаме енергично, за да не остане на бучки; за да активираме желиращите свойства на това водорасло трябва отново да загреем и кипнем млякото

Стъпка 9 9

Смесваме млякото с вече добавения агар-агар с изварата, като за да го разбъркаме добре може да използваме пасатор;

Стъпка 10 10

Когато плънката е готова, вадим блата от хладилника и изсипваме върху него сместа;

Стъпка 11 11

Заливаме с карамелен сок, а в него сме добавили още малко от розовия сироп (концентрат) и слагаме в хладилника за 3 часа!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти