Пита с мая
В голям съд се пресява 1.5 кг. брашно. Прави се кладенче и в него се изсипва разтворената мая в топлото мляко (не горещо)с 1 с.л. захар и щипка сол, газираната вода, 2 яйца и белтъка на третото яйце, добавяме останалата захар и сол, киселото мляко и олиото.
Започва да се бърка и се замесва тесто.
Меси се 5-10 мин., ако лепне се добавя още брашно.
Тестото се бие 100 пъти, върху масата и се меси.
Оставя се да втаса 30 мин. на топло.
Разделя се на 4 части.
От всяка част се прави кора, намазва се с масло и се слагат една върху друга.
Разрязват се на 16 триъгълници. Всяко се навива, като се започне от дебелата страна.
Подреждат се в дълбока тава намазана с олио едно до друго с връхчето нагоре (може и 2 тави).
Оставят се да втасат на топло 1 ч. - 1ч. и 30 мин.. Намазва се с жълтъка и слага да се пече на умерена фурна.
Когато се зачерви, се проба с дълга клечка, ако на клечката има тесто трябва да се пече още.
За да не загори отгоре, покрийте с хартия за печене или фолио или вестник.
Колко голяма тава е необходима за това количество тесто?
много хубава става страхотна е и дори вече си хапваме от нея
За тази рецепта са подходящи тави с диаметър около 30 см - 32 см. Може да използвате една голяма тава или да разделите тестото на две по-малки тави. Важно е да има достатъчно място, така че питата да може да втаса и да се пече равномерно.