Нужни продукти
350 мл вода
3 с л олио
800г брашно
1 с л сол
1 с л захар
20 г мая
1 пакет сусам и маково семе
1 бр жълтък
подготовка 50 минути
готвене 40 минути
общо 90 минути
Стъпки

Активира се маята, като се разтваря в 100 мл вода с 1 с. л. захар и се оставя да шупне за 10 минути..Сипва се в пресято брашно, добавят се останалите продукти без един жълтък, той е за намазване отгоре и се замесва средно меко тесто. Втасва 1 час на топло, отделят се две топчета с големината на портокал. Останалото тесто се оформя за тялото на рибата върху хартия за печене, поставена в широка тава. Първото топче се разточва и се изрязват опашка, хриле и уста на рибата. От второто тесто се изрязват малки кръгчета за люспи на шарана, започват да се нареждат от опашката към главата като леко се застъпват. След 20 минути се намазва с разбит с малко олио жълтък и се поръсва със сусам и маково семе. Печем в загрята фурна 180 С до хубав златист загар.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти