Пита за Рангеловден
Нужни продукти
1 кг. брашно
5 яйца
20 гр. мая
5 гр. захар
250 гр. вода
200 гр. мас или масло
1/2 ч.л. сол
подготовка
70
минути
готвене
30
минути
общо
100
минути
Стъпки
Маята се разтваря в 1 к.ч. хладка вода, 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно,оставя се да шупне. Втасалата мая се изсипва в брашното заедно с разбитите яйца, солта и хладката вода. Омесва се тесто и се меси с намазани с мас ръце до пълното й поемане от тестото.
Омесената пита се слага в намазана с мазнина тава. Отгоре се украсява с фигурки – най-често малка кръгла питка, а около нея се навива усукано тесто за ограда, която не се "затваря", за да не опустее къщата. Оставя се да втаса поне 30 мин..
Отгоре се намазва с разбит в малко хладка вода жълтък. Пече се при умерена температура на фурната до готовност.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти