Подходяща за всеки празник!
Нужни продукти
10 гр. суха мая
2 яйца без един жълтък - той е за намазване
250 мл. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
800 г. брашно
сусам
подготовка
60
минути
готвене
30
минути
общо
90
минути
Стъпки
В 50 мл. топло мляко се разтваря маята със захарта и щом шупне се замесва с останалите продукти. Оставяме 30 минути да втаса, отделяме малко топче, като яйце за средата, а другото тесто делим на 4 части.
Всяка се разточва на кора, намазва се с олио и се редят една върху друга. В средата на питата се поставя чашка с отвора надолу и от нея навън се нарязва на 8 триъгълника. Във всеки се прави процеп и започва усукването. Промушваме външната страна отдолу нагоре и изтегляме подвиваме краищата да се получи объл завършек. В средата се поставя топчето тесто. Намазваме с жълтък, сусам в средата и печем 30 минути.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти